Spring naar content
Tactus in Beeld

Seeking Safety nu ook voor mensen met een verslaving, trauma en LVB

Tactus heeft samen met Trajectum en Pluryn hard gewerkt aan het schrijven van een LVB (lichte verstandelijke beperking) addendum bij Seeking Safety een behandelmethode die wordt gebruikt bij cliënten met verslaving en trauma gerelateerde klachten. En met een mooi resultaat!

Elske Roeleveld is vanuit Tactus kartrekker van dit project.

Het risico op trauma gerelateerde stoornissen zoals PTSS bij mensen met een LVB is groter dan voor mensen zonder een LVB. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een LVB vaker te maken krijgen met traumatische gebeurtenissen zoals fysiek en seksueel misbruik. Seeking safety (SeSa; Najavits, 2002), is effectief gebleken voor de behandeling van de combinatie verslaving en trauma-gerelateerde stoornissen bij mensen zonder een LVB. Omdat er behoefte was aan een effectieve interventie om PTSS te behandelen bij delinquenten met verslaving & LVB, zijn zowel Tactus als Trajectum gestart om SeSa aan te passen voor gebruik bij hun cliënten met een LVB. Doel van dit project was om een LVB-variant als addendum van SeSa te ontwikkelen voor de behandeling van traumagerelateerde klachten/stoornissen en verslaving in de forensische psychiatrie en verslavingszorg.

Na de eerste opzet is het LVB addendum getest in interne pilots bij Tactus en externe pilots bij Trajectum, waarbij we de ervaringen van zowel hulpverleners als cliënten hebben meegenomen in de doorontwikkeling van het addendum.

Sinds juni jl. is het product officieel goedgekeurd door de subsidieverstrekker Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ) en beschikbaar via hun website: Seeking Safety als methodiek bij forensische LVB-patiënten – KFZ

Dit filmpje geeft een goed beeld van dit project.

Uiteindelijk is er een werkboek voor cliënten, een handreiking voor de hulpverleners en een implementatieplan ontwikkeld. Het werkboek voor cliënten dat momenteel beschikbaar is betreft een voorlopige versie. We gaan binnenkort bezig met de vormgeving, zodat het qua uitstraling beter aansluit bij de doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….