Spring naar content
Tactus in Beeld

Rick kookt bij opening Polstraat: “Ik weet hoe belangrijk een plek als deze is”

1 maart 2024

Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer op 29 februari zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later ging hij aan de slag als ervaringsdeskundige: “Bijzonder om op deze locatie te mogen koken”.

“Ik ben zelf heel lang cliënt geweest bij Tactus en vele andere instellingen. Ik heb lang vastgezeten en vaak gedacht dat ik er nooit meer uit zou komen, dat dachten anderen ook.” In 2009 kwam hij langzaam weer op z’n pootjes terecht, vertelt hij: “Ik ben er bij Tactus gelukkig weer bovenop gekomen.”

Van cliënt naar collega

Bij Tactus heeft Rick uiteindelijk en opleiding kunnen volgen en zich verder kunnen ontwikkelen tot ervaringsdeskundige. In mei is hij 14 jaar clean, en in die jaren heeft hij veel opgebouwd. “Ik heb nu een huis, een bedrijf en een fijn gezin. Het leven lacht me toe. Ik wil anderen graag laten zien dat het allemaal nog kan veranderen: herstel is echt mogelijk. Daar ben ik zelf een voorbeeld van. Hopelijk kan ik wat dat betreft een klein zaadje planten bij mensen.”

Dat hij met zijn foodtruck iets voor de verslavingszorg kan doen is gezien zijn verleden extra speciaal. “Mijn hart ligt echt bij deze doelgroep. Zelf kom ik uit de forensische tak, en de jongens die ik meeneem ook, maar slaaphuizen zijn mij ook zeker niet onbekend. In mijn verleden kwam ik er zo nu en dan zelf terecht wanneer ik nergens meer heen kon. Voor mij is het dus best bijzonder dat ik op deze locatie mocht komen koken, ik weet namelijk hoe belangrijk een plek als deze kan zijn voor mensen. Het vernieuwde pand is erg mooi geworden en het is heel fijn voor de cliënten dat deze plek er is.”

Falafel en friet

Tijdens de opening stond Rick middenin de Polstraat met zijn foodtruck en maakte hij heerlijke falafel en een frietje voor de buurtbewoners, cliënten, medewerkers en andere belangstellenden. Binnen werd ook eten uitgedeeld, zoals een lekkere vegan borrelplank en warme hapjes. Dat deed hij samen met zijn collega-koks Asim en Arnold. “Zij zijn allebei ex-cliënten van Tactus die ik ken uit de Piet Roordakliniek, waar ik werkte. Asim en ik kennen elkaar al jaren en hij gaat al lang met me mee, Arnold is sinds afgelopen jaar bij ons aangesloten.”

“We willen laten zien aan mensen dat wij met ons verleden ook gewoon goede mensen zijn, en natuurlijk goede koks,” vertelt Rick. “Het is fijn voor de jongens die met me meegaan om weer ergens bij te horen, zich nuttig te voelen en mensen blij te maken met lekker eten. Zeker als ex-cliënt is het erg belangrijk om na behandeling weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast wil ik laten zien dat plantaardig eten niet alleen beter voor onze planeet is, maar ook heel lekker kan zijn.” In 2022 ontwikkelde Rick samen met Tactus het kookboek ‘Heldfood’, waarin inspirerende ervaringsverhalen en vegan recepten te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.