Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Reizen

9 maart 2021

Tijdens een nachtelijk waakmoment mijmerde ik over mijn bijna 25 jarig jubileum dit jaar (in augustus). ‘Hoe ik dit wil vieren maar ook wat is Tactus eigenlijk en welke rol speel ik hierin’?

Over een paar maanden werk ik 25 jaar bij Tactus. De helft van mijn leven. Dan moet het wel iets bijzonders zijn. Tactus is specialist in verslavingskunde. We zetten onze kennis en kunde in over (het voorkomen van) verslaving en andere (psychische) kwetsbaarheden op diverse levensgebieden. We delen onze expertise en dragen dit uit.
Onze missie is om met een open houding, vakkundig en hoopgevend een bijdrage te leveren aan het vroeg signaleren en voorkomen van (problematisch) gebruik, het herstel van cliënten en het bijstaan van naasten.

Herstel kan betekenen (samen werken aan) inzicht krijgen in en het loslaten van het gebruik. Het betekent ook het creëren van levensomstandigheden waarin men zich gelukkiger, geaccepteerder en gezonder kan voelen. De eerste stap zet je zelf. Jij kiest ervoor om niet verder te willen gaan met je huidige situatie. Hoe moeilijk dit ook lijkt. ‘Kan ik nog wel veranderen?’ Ja dat kan. Dat bewijzen vele mensen die deze stap gezet hebben. En dat vormt ook de drijfveer van mijn communicatiewerk bij Tactus.

‘Een reis van duizend mijlen begint met een eerste stap’

(tekst van Chinese filosoof Lao Tse uit de 4e of 5e eeuw AD op steen voor onze Piet Roordakliniek in Zutphen)

Het aanpakken van je verslaving en alles daaromheen is zo’n reis. Eindbestemming nog onbekend. We kunnen wel wat scenario’s schetsen. Samen met mensen met ervaringskennis en mensen met gerichte vakkennis. Zij bieden ieder op eigen wijze hoop en perspectief. In jouw tempo. Het is jouw persoonlijke reis in kleine stapjes. Wij reizen tijdelijk met jou mee. ‘Waar wil je naartoe, wat laat je achter, wat neem je mee, wat heb je nodig, waar droom je van, waar ben je goed in?’ Tijdens de reis blijkt plotseling dat iets waarvan jij dacht dat het een zwakte was, een enorme kracht is. Je bent namelijk een doorzetter. Anders zat je hier niet.

Van hulpverleners wordt weleens gezegd dat ze soms teveel zorgen voor jou en je vertellen wat je moet doen. Of ze denken dat jij iets (nog) niet kunt. Ook wordt er gezegd dat er teveel een systeem is ontstaan waarin je een label opgeplakt krijgt zodat de zorg die je krijgt netjes in een hokje past en gepast gefinancierd kan worden. Of dat daarmee een behandelkeurslijf ontstaat en er ‘de juiste medicatie’ kan worden toegediend. Om nog maar te zwijgen van de vele regeltjes en administratieve lasten die ons door anderen worden opgelegd. Er zit waarheid in deze beweringen en soms ook frustratie hierover. Herkenbaar zelfs.

Tijdens de reis blijkt plotseling dat iets waarvan jij dacht dat het een zwakte was, een enorme kracht is.

Herstel betekent voor mij dat ik ondanks het systeem, de regeltjes, dat wat mag en niet mag op zoek ga naar manieren om mijn werk op een zinvolle, warme en menselijke manier te doen. Wat kan ik doen om verschil te maken en hoe kan ik daarin ook kwijt wie ik zelf ben? Hoe kan ik bijdragen met inzet van waar ik voor sta en in geloof? Hoe kan ik dat doen vanuit mijn eigen kleurrijke zijn?

Ik ben ook op reis naar dat oord waarin we allemaal samenleven en iedereen erbij hoort. Het liefst met een gevoel van geluk en met de nodige liefde en waardering. En eerlijk? Dat gaat me best goed af. Ieder mens is kwetsbaar en sterk. We hebben allemaal onze ‘demonen’ meestal door iets wat we hebben meegemaakt. Ook ik. Maar vaak schuilt de kracht juist in de kwetsbaarheid. Samen sterk. Ja ok. Maar óók samen kwetsbaar. Dan lukt het ons wel.

In deze tijd kan ik letterlijk niet wachten tot ik weer op reis mag. Kennismaken met andere culturen en genieten van nieuwe omgevingen. Het liefst met mensen van wie ik hou. Mijn partner, vrienden en (sommige) familie. Let’s go!

5 reacties op “Reizen”

  1. Gaaf Jeannette! Ik vind het wijze en mooie woorden en ik maak hier even een mentaal Kodakmomentje van. Dankjewel.

  2. Ik vond het erg leuk om je blog te lezen. Het was erg goed geschreven en gemakkelijk te begrijpen. In tegenstelling tot andere blogs die ik heb gelezen die echt niet zo goed zijn, heel erg bedankt!

  3. ‘Een reis van duizend mijlen, begint met de eerste stap’ inspirerende mooie tekst van de Chinese filosoof Lao Tse. Onze kwetsbare kanten, iedereen heeft ze en als je er naar kan kijken en het kan onderzoeken, kan zien waar het vandaan komt en hoe iets tot stand is gekomen, kom je er sterker uit.
    Leuk de verhalen van medewerkers te lezen, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?