Spring naar content
Werken bij

‘Een multi-complexe en leerzame stage’

2 maart 2021

Deelstage AIOS Psychiatrie bij Tactus

Jens: ‘Het is dus niet alleen het patiëntcontact wat deze stage biedt maar je denkt ook mee over het reilen en zeilen van de kliniek zelf.’

Afgelopen juni startte AIOS Jens van den Boogaard – Vos met een deelstage voor zijn opleiding tot psychiater. Bij Pro Persona, de instelling waar hij de opleiding volgt kwam hij afgelopen jaren wel verslaving tegen maar een stage in de verslavingszorg was nieuw voor hem. Tactus bood hem een kijkje in de ambulante en klinische wereld.

Jens: “Elke dag begint met een dienstoverdracht, dit gaat telefonisch omdat artsen verschillende locaties werken. Op dinsdagochtend hebben we een opleidingsmoment; waarbij een van de opleidelingen een praatje houdt ter lering; een erg leuke toevoeging om de dag mee te beginnen.

“De patiënten die hier binnenkomen zie ik voor kennismaking en diagnosticeer ik op grote psychiatrische stoornissen. Ook bekijk ik kritisch welke medicatie ze gebruiken, welke behandelingen ze misschien al hebben gehad en welke psychotherapieën geschikt zouden zijn voor de patiënt.

“Als ik denk dat er meer aan de hand is dan overleg ik dit samen met een van de regiebehandelaren. Waar nodig stel ik ook patiënten in op medicatie of bouw ik samen met ze af. Het samenspel tussen de psychiatrie, verslaving, verstandelijke beperkingen en het forensische aspect van de behandeling maken het een multi-complexe en leerzame stageplek.”

Het samenspel tussen de psychiatrie, verslaving, verstandelijke beperkingen en het forensische aspect van de behandeling maken het een multi-complexe en leerzame stageplek

“Een keer per twee weken hebben we een multidisciplinair overleg van elke afdeling, patiënten worden tijdens dit overleg individueel besproken. Dit zorgt tevens voor de verbinding tussen zorgverleners, zodat iedereen breder kijkt dan de eigen expertise. Onder begeleiding geef ik ook groepstherapie, afgelopen 12 weken heb ik de basisgroep schematherapie mogen leiden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe een dergelijk groep werkt, de onderlinge dynamiek mee te maken en dit ook weer te gebruiken in het verdere contact met de patiënt.

“Het contact met de collega’s is hier erg laagdrempelig, ze willen altijd meedenken of sparren over zaken. Tijdens de opleiding tot psychiater is het verplicht om een forensische rapportage te maken, dit is mogelijk binnen Tactus. Ook als je graag een onderzoek wilt doen dan kun je dit bespreekbaar maken. Er zijn verschillende psychiaters die zich bezig houden met onderzoek en forensische rapportages.”

Naast de behandeling van patiënten is veel mogelijk: van forensische rapportages tot onderzoek

“Persoonlijk houd ik me graag met beleidszaken en daar krijg ik hier ook de ruimte voor. Als ik iets aankaart en het is nieuw dan mag ik het zelf oppakken en is er al iemand mee bezig dan mag ik aanhaken. Het is dus niet alleen het patiëntcontact wat deze stage biedt maar je denkt ook mee over het reilen en zeilen van de kliniek zelf. Ik ben nu bijna klaar met mijn stage en kan het iedereen aanraden. Het is een stage waar jezelf richting aangeeft en dat vind ik zeker passend bij dit laatste deel van de opleiding.”

Ook interesse in deze deelstage?

Ben je bezig met je specialisatie tot psychiater en heb je een passie voor innovatie en ontwikkeling? Zie je een uitdaging in complexe problematiek waarin je jouw vakmanschap kunt inzetten om bij te dragen aan de behandeling van patiënten met een verslaving en diverse psychiatrische comorbiditeit? Word dan AIOS bij Tactus Verslavingszorg! Neem hiervoor contact op met J. van der Nagel (opleider) via j.vandernagel@tactus.nl of 088 382 28 87.

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Een tijd geleden, toen ik nog bezig was met mijn klinische behandeling, kreeg ik na zo’n vijf maanden aan gesprekken te horen van mijn psychiater dat ik overduidelijk hoogsensitief ben.
  • Werken bij
Je moet van puzzelen houden, want volgens Rianne Heiligers, roosterconsulent, zit voor haar de uitdaging in het zo optimaal mogelijk maken van een rooster voor medewerkers en locaties; en dat is soms flink puzzelen! Perfect voor iedereen zal een rooster nooit zijn, maar we zoeken wel altijd naar de beste opties.
  • Blog: wij zijn Tactus
Ik woon in een buurtje met enorm veel gelijkwaardige kruisingen. Altijd lachen, want ik denk dat zeker tachtig procent van de mensen niet meer weet hoe het werkt zo’n gelijkwaardige kruising.