Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

De nieuwe generatie

9 januari 2024

Afgelopen jaar waren we weer druk bezig met het organiseren van Helder Uit. Vroeger heette het dit de kroegentocht, maar die naam hebben we vervangen. Dit was het moment om samen met ouders van jongeren tussen de 12 en 18 jaar de kroegen in Almere te bezoeken.

Waar gaan de jongeren tegenwoordig uit? En waar moeten ouders nou eigenlijk op letten? De laatste jaren gaan we de kroegen niet meer langs, maar organiseren we wel een mooie avond in poppodium De Meester. De afgelopen editie was het weer een succes, ouders uit heel Almere zijn naar ons toe gekomen.

Hoewel vrienden in de pubertijd vaak wat belangrijker worden dan de vader en moeder, lijken ouders soms een beetje te vergeten dat ze nog steeds wel een hele grote rol spelen. Pubers luisteren misschien niet altijd even goed, maar ze horen het wel. Alles wat gezegd en gedaan wordt, heeft wel degelijk invloed op de kinderen en het is belangrijk dat de ouders zich daar bewust van zijn. Bewust van hun rol, maar ook bewust van hun invloed. Soms is het niet gelijk te zien, en komen jongeren en jaren later op terug.

Heel vaak wordt er geroepen hoe belangrijk jongeren zijn, want zij zijn tenslotte de nieuwe generatie. Dat is natuurlijk ook zo. Maar we moeten niet vergeten hoe belangrijk wij als volwassenen zijn. De nieuwe generatie, die wordt gevormd door ons.

Wat verwachten we van de nieuwe generatie en wat willen wij zelf uitstralen?

Helder Theater speelde weer een mooi en pakkend stuk. Je zag de ouders lachen en knikken om de vele herkenningspunten die voorbijkwamen. Herkenning dat alcohol in onze maatschappij zo normaal is. Dat we niet te weinig alcohol in huis willen hebben als we een feestje geven, want dat kan wel eens ten koste gaan van de gezelligheid. Dat we proosten met alcohol als we iets te vieren hebben. En dat we even bijkomen met een glaasje wijn tijdens het eten. Toch lijken we te schrikken als de kinderen het ineens drinken… Wat verwachten we van de nieuwe generatie en wat willen wij zelf uitstralen?

Er was die avond ook een regiebehandelaar aanwezig die informatie deelde over het puberbrein. Het puberbrein werkt nou eenmaal anders dan bij volwassenen. En dat is niet erg, maar we moeten er wel rekening mee houden. Een preventiewerker deelde informatie over alcohol, nicotine en cannabis. Dat zijn de drie middelen die in Almere het meeste spelen onder de jeugd.

Daarnaast werden er ook nog twee ervaringsverhalen gedeeld. Ook deze avond werden daar weer veel ouders door geraakt. De vrouw vertelde dat ze als kind niet genoeg gehoord was en viel voor een man, die haar niet veel goeds bracht. Hij had een verslaving en was regelmatig afwezig. Toch lukte het haar niet om van hem los te komen. Jarenlang heeft ze in een relatie gezeten waar ze niet uit kon komen. Uiteindelijk is het haar wel gelukt. Zelf heeft ze ook een verslaving ontwikkeld, waar ze lang last van heeft gehad. Inmiddels is ze al langere tijd clean. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om als ouder je kind te horen, te zien en gesprekken mee aan te gaan. Want het gesprek aangaan met de kinderen, dat is het begin van de nieuwe generatie.

Kijk voor een ouderavond of oudercursus bij jou in de buurt in de agenda van Tactus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?