Spring naar content
Methodes

Bemoeizorg is een ambacht

Uit Hart van Hengelo door Marjolein van Loenen

Samen vertegenwoordigen ze bijna een halve eeuw vakervaring als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV): Maarten Haan van Mediant en Hans Evers van Tactus. Zij maken deel uit van het team Bemoeizorg, een spin in een web van steun aan mensen die daar niet zelf om vragen. Er komen jaarlijks vele meldingen binnen van mensen die door het vermijden van zorg in erbarmelijke situaties terecht komen.

Bemoeizorg is een soort ambacht. Het eerste contact is vaak het moeilijkst. De doelgroep wordt niet voor niets vaak ‘zorgwekkende zorgmijders’ genoemd. Een groeiende groep jongeren maar vooral een heel gevarieerde groep mensen valt tussen wal en schip. Gewone gebeurtenissen die bij het leven horen kunnen ervoor zorgen dat iemand ontspoort. Vaak willen ze niets met hulpverlening te maken hebben. Daarom is dit een heel andere aanpak. “Wij stappen binnen in hun belevingswereld.”

Hoe ziet het eruit
Maarten en Hans komen aan de deur, dragen geen uniform en vragen vriendelijk kennis te willen maken en hoe het gaat. De ongebruikte deurbel kan net zo goed bij een villa horen als bij een slecht onderhouden sociale huurwoning. Bij iemand die universitair geschoold is of iemand die nooit een kans heeft gehad in het leven. Iemand loopt op straat in de pyjama of is steeds aan het schreeuwen, maakt rare geluiden, of de gordijnen zijn al heel lang dicht en de tuin is zwaar verwaarloosd.

Soms komen we in een woning waar al heel lang niemand is geweest. Als we eenmaal contact hebben, gaat het balletje snel rollen en hebben ze binnen een week hulp.

De meldingen komen vooral van huisartsen, wijkagenten, gemeentes en woningbouwverenigingen. Maar ook familie of buren kunnen constateren dat er iets goed fout gaat. Er is geen eigen bijdrage nodig, het kost de persoon die hulp nodig heeft niets. Het team Bemoeizorg wordt gefinancierd met WMO-gelden van de Twentse gemeenten. Er is geen drempel meer als Maarten, Hans en hun team eenmaal contact hebben gemaakt. Alleen nog maar licht aan het eind van soms een hele lange tunnel.

Bemoeizorg is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur op 0800 588 58 80 of info@bemoeizorgtactusmediant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering.┬áDe eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….