Spring naar content

Hulpaanbod

Dienst Geestelijke Verzorging

In behandeling gaan kan heel wat met je doen. Allerlei gedachten en emoties kunnen naar boven komen. Voor alles wat je bezighoudt – aan gevoelens en gedachten, hoop en wanhoop, geloof en ongeloof – kan je terecht bij onze geestelijk verzorgers.

Een geestelijk verzorger is een professional op het gebied van zingeving, levensbeschouwing en spiritualiteit. De geestelijk verzorger kan je helpen betekenis te geven aan de dingen die je zijn overkomen. Het vertrekpunt in het gesprek kan bijvoorbeeld zijn waar je nu staat, hoe het leven gelopen is, wat verslaving voor afbreuk heeft gedaan aan hoe je zou willen zijn en in het leven zou willen staan. Er is aandacht voor verlieservaringen die je door je verslaving of de verslaving van jouw naaste hebt opgedaan. Ook kunnen we samen zoeken naar je onderliggende verlangens. 

Vertrouwelijkheid

Een geestelijk verzorger heeft een vertrouwensfunctie. Dit betekent dat wij niet rapporteren in het zorgdossier en dat alles wat in gesprekken wordt verteld ook echt vertrouwelijk is. Zo ontstaat een vrije ruimte waarin jij kunt delen wat jou aan het hart gaat en waarin je je levensvragen kunt onderzoeken. De gesprekken staan los van het behandelplan. Jouw behoefte bepaalt waar het gesprek over gaat.

Thema’s die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen zijn:

  • Levensverhaal: Ik heb een hoop meegemaakt en sta nu voor een nieuwe fase, ik wil de balans opmaken.
  • Verlies en rouw: Ik heb dierbaren verloren, ik heb zoveel verloren. Hoe kan ik verder leven met dit verlies?
  • Identiteit: Wie ben ik, hoe wil ik mijn leven vormgeven, wat is daarbij voor mij van waarde en hoe kan ik daarin groeien? 
  • Rituelen: Ik wil een kaarsje branden, een gedicht voorlezen. Mij voorbereiden op een afscheid of een nieuw begin markeren.
  • Inspiratie: Ik voel weer, alles borrelt. Ik wil graag met iemand praten over mijn geloof en mijn dromen.
  • Verbinding: Met wie of wat ben ik verbonden? Mijn relatie, nieuwe vrienden, een nieuwe plek.
  • Bidden: Op zoek naar God. Hernieuwd contact met geloof. Ik heb een spirituele ervaring gehad. Hoe moet ik bidden? Kunnen we samen bidden?

Morele Counseling

Het leven in herstel, naast een (ex-)verslaafde of het werken in de verslavingszorg stelt je soms voor moeilijke situaties en beslissingen. Hoe eerlijk kan en moet ik zijn over mijn verleden? Wat is het goede om te doen als je man of kind verslaafd is? Geestelijk verzorgers zijn professionals op het gebied van begeleiding en ondersteuning bij morele besluitvorming. 

Morele counseling is een vorm van individuele ondersteuning bij morele (ethische) vragen. Wij bieden dit aan voor cliënten, naasten en medewerkers, die worstelen met een morele vraag. In de sessie(s) morele counseling wordt ruim de tijd genomen voor de context, diepere drijfveren, vooronderstellingen en het maken van de juiste afwegingen.

Informatie

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

088 382 28 87

Gerelateerd

Heb je vragen over jouw middelengebruik of die van een ander? Stel je vraag aan ons en wij denken met je mee.
Ambulante hulp betekent dat je tijdens je verslavingsbehandeling thuis kan blijven wonen. Er is aandacht voor je persoonlijke wensen en doelen. Jij bepaalt, wij ondersteunen.
Hulpaanbod Scoren met sport Werken aan conditie en zelfvertrouwen, maar ook bewust worden van de gevolgen van middelen- en beeldschermgebruik….