Spring naar content

Virtual Reality in de behandeling van tabaksverslaving

Tabaksverslaving is een complexe, chronische ziekte. Succesvolle behandeling is mogelijk, maar lastig voor kwetsbare groepen, zoals patiënten met psychiatrische aandoeningen, laag geletterdheid en/of een verstandelijke beperking. Zij hebben baat bij ‘doen’, ipv praten. De Universiteit Twente, MST, ZGT en Tactus Verslavingszorg doen samen onderzoek naar een nieuwe behandeling van tabaksverslaving: training met behulp van virtual reality.

Op de Universiteit Twente ontwikkelen wetenschappers een VR-bril die rookverslaafden moet helpen te stoppen. In een virtuele wereld vol verleidingen – cafés, restaurants, maar ook de achtertuin – willen de onderzoekers het gedrag van verslaafden meten én veranderen.  

Cliënten worden door VR levensecht geconfronteerd met allerlei situaties en plekken, die hen kunnen verleiden tot het opsteken van een sigaret en oefenen hiermee. Nieuwsuur interviewde psychiater Joanneke van der Nagel en twee cliënten over de ervaring met VR.

Bekijk de uitzending

De uitzending is terug te kijken via de website nieuwsuur.nl. Het filmpje staat onder VR-bril steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg. Na ongeveer 5 minuten start het interview.

Meer weten over het onderzoek?

Bekijk de website in rook opgaan of neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 382 28 87