Spring naar content

Tactus-locatie Polstraat vernieuwd: “Fijne en veilige plek voor cliënten”

Met veel zorg is onze locatie aan de Polstraat in Deventer onlangs compleet vernieuwd. Een flinke klus, maar met een prachtig resultaat. Collega Nicolien werkt als coördinator van het kernteam op deze locatie en vertelt over de vernieuwingen: “Alle zorg is voor de cliënten nu gecentreerd op één punt.”

Nicolien Heuver – Nobbe

Na vele jaren trouwe dienst was het karakteristieke pand aan de Polstraat, waar Tactus samen met Iriszorg in zit, toe aan een grote renovatie. Vanbinnen werd het pand niet alleen vernieuwd, maar ook opnieuw ingedeeld. “De huiskamer en de open keuken zijn nu samen één grote, lichte ruimte, met verschillende zitjes en hoekjes”, vertelt Nicolien. “Er zijn lange eettafels om gezamenlijk aan te eten en met elkaar in gesprek te blijven. Er is een nieuwe activiteitenruimte en we hebben een grote tuin gekregen. De medische unit zit nu vlakbij de huiskamer, in plaats van een verdieping hoger. De verpleegkundigen zitten daardoor dichtbij, zo houden we de lijntjes kort. Daarnaast is in het hele pand alles veel warmer en huiselijker aangekleed, zodat het echt voelt als een fijne plek.”

Samenwerking

Voorheen werkten Iriszorg en Tactus al samen in dit pand, maar ook deze samenwerking heeft een upgrade gekregen: “Eerder waren de ruimtes verdeeld onder Tactus en IrisZorg, nu delen we alles in het gehele pand”, legt Nicolien uit. “Cliënten met verslavingsproblematiek kwamen eerst voor Tactus en dakloze cliënten voor IrisZorg, maar er zit soms ook overlap in onze doelgroepen. Nu is deze locatie één stabiele, warme en gastvrije plek voor iedereen die hier komt en daardoor is alle zorg voor cliënten gecentreerd op één punt. De toekomstvisie is dat we door deze verbinding samen werken aan goede en vooral laagdrempelige zorg voor alle cliënten.”

Volgens Nicolien is het voor cliënten, zeker als ze al jaren aan de Polstraat komen, wel even wennen dat er veel is veranderd. “Cliënten vonden het eerst wel erg schoon en nieuw. Ze moesten wennen aan de nieuwe werkwijze en de saamhorigheid, omdat alles nu gemengd is. Ik merk nu dat die veranderingen langzaam beginnen te wennen: er is meer rust en in de huiskamer hangt een relaxte sfeer.”

Veilige plek

Zelf werkt Nicolien al vijf jaar op deze locatie. Ze weet dus ook hoe belangrijk de plek is voor cliënten: “Dit is één van de weinige plekken waar ze echt zichzelf mogen zijn. Bij ons kunnen ze altijd terecht. We lachen veel met elkaar maar het is ook oké als het even niet goed met je gaat. We werken hier met een heleboel bevlogen medewerkers, die hart hebben voor deze doelgroep. Elke cliënt heeft namelijk een eigen verhaal en een eigen achtergrond. We willen hier voor alle cliënten een fijne, veilige plek zijn, waar ze contact kunnen maken en zich gezien voelen.”