Spring naar content

Officiële opening nieuwe Tactus kliniek

Vernieuwde Oldenkotte: een locatie met een echte Tactuskleur

Na jaren van voorbereidingen en maanden van hard werken op de locatie was het op vrijdag 21 april 2023 dan zover: de officiële opening van de ‘nieuwe’ kliniek Oldenkotte in Rekken. De verandering van een gesloten TBS-kliniek naar een open en cliëntgerichte locatie is een prestatie van formaatTal van collega’s hebben hier een bijdrage aan geleverd. 15 mei was de dag dat Oldenkotte voor de cliënten openging en de verhuizing een feit werd.

Wat vinden de medewerkers van de nieuwe locatie?

Laura, psycholoog: “De locatie is veel groter dan het Johannes Wierhuis in Rekken. Het heeft een prikkelarme uitstraling en er zijn meer mogelijkheden, zoals de nieuwe detox-afdeling. We kunnen cliënten nu op één locatie helpen.”

Oldenkotte wordt onderdeel van het TOPGGz Centrum LVB en verslaving. Samantha en Odette zijn verpleegkundigen en werken op de afdeling waar mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) zitten. “Voor deze groep zijn er andere uitdagingen en andere behoeften dan bij ‘gewone’ cliënten. In Oldenkotte zullen de cliënten minder prikkels ervaren. Zeker voor mensen met een LVB is dit prettig. Er is meer rust, doordat alles op één locatie is. Ook de vernieuwde uitstraling van het gebouw en de ligging in de natuur zijn prikkelarm(er).”

Martijn is sociotherapeut. “Ik ben vooral blij dat door het gebruik van diverse kleuren het nieuwe gebouw geen steriele uitstraling heeft.” Melissa en Marisca, sociotherapeuten, sluiten daarbij aan. Zij speelden een rol bij de inrichting van het pand. “We hebben gekozen voor neutrale materialen. Bij de groepsruimtes hebben we verschillende plekken en zitjes gecreëerd, zodat cliënten ook in die ruimte een plek voor zichzelf hebben.”

Daphne en Danny werken als psychomotorisch therapeut (PMT-er) in Oldenkotte. “Wij hebben echt veel meer ruimte dan eerst. Er zijn nu bijvoorbeeld twee plekken waar we PMT kunnen geven, er is een heuse sportzaal en nog veel meer.”

Trotse managers

Klaas, manager van de nieuwe kliniek, is een trotse projectleider van de verbouwing van het pand: “Het is fantastisch om op deze historische locatie voor Tactus nu een cliëntgerichte en open kliniek te hebben. De nieuwe invulling en verbouwing van Oldenkotte was een complex project. Maar, we hebben het voor elkaar gekregen. En dat kon alleen maar met veel mensen die met elkaar samengewerkt hebben. Daar ben ik heel trots op!”

Als divisiemanager klinieken vindt Harrie het een mooi moment en een nieuw hoogtepunt voor Tactus: “Vijf van de zeven afdelingen gaan open, en er komt een museum over Rekken en de Rekkense Inrichtingen die beide een geschiedenis van meer dan 100 jaar kennen. Ook het archief van Tactus wordt er ondergebracht. Er waren wel zorgen over kosten van zo’n groot project als Oldenkotte in deze moeilijke tijden. Maar, we hebben het met elkaar gered. Het gebouw heeft een echte Tactuskleur gekregen: een vriendelijke, open uitstraling. Ik hoop dat over vijf jaar Oldenkotte een aansprekende kliniek is met landelijke uitstraling.”

Het gebouw heeft een echte Tactuskleur gekregen: een vriendelijke, open uitstraling.

Harrie

Kleinkinderen in het huis van opa en oma

In 1984 solliciteerde Ruud bij het (voormalige) Johannes Wierhuis in Rekken. Hij ziet zichzelf nog in zijn roestige Simca (auto) het terrein oprijden. Inmiddels is hij bestuurder van Tactus en is er veel veranderd sinds die eerste keer dat hij de verslavingszorg in ‘wandelde’. “De 25 medewerkers van toen zijn er 1500 geworden. We helpen nu zo’n 6000 cliënten. Tactus is inmiddels de grootste verslavingszorginstelling in Nederland. Met Oldenkotte zijn we terug op de geboortegrond van het Johannes Wier-huis. Het is net alsof de kleinkinderen het huis van opa en oma intrekken…”

Joost van Oostrum, burgemeester van de gemeente Berkelland (waar Oldenkotte onder valt), spreekt van een bumpy road. Na verschillende ideeën over de invulling van de voormalige TBS-kliniek wist uiteindelijk Tactus te overtuigen. De gemeente, de rijksoverheid en ook de buurt spraken het vertrouwen in Tactus en de invulling van Oldenkotte uit.

Als voormalig staatssecretaris van VWS was Paul Blokhuis betrokken bij de nieuwe invulling van Oldenkotte. Hij staat bij de opening als belangstellende inwoner van de provincie Gelderland. “Ik feliciteer in eerste plaats de cliënten met de locatie in een inspirerende omgeving. We kunnen trots zijn op wat er staat. Een compliment ook voor Tactus; een grote organisatie die kleinschalig werkt. Een magneet voor mensen die in de zorg werken.”

Van keuken naar werkplaats

Tactory heeft bij Oldenkotte een heel eigen pand met een eigen werkplaats voor onder andere hout en metaal. Maar er komt ook een grote moestuin en er werken nu meer werkmeesters. Eén van die nieuwe werkmeesters is Marlien: “Ik ben (ook) boerin. Maar ik was toe aan een nieuw uitdaging. Bij Oldenkotte ga ik me bezighouden met de moestuin en de dieren. Daar heb ik veel zin in.”

trots als een aap met zeven staarten

Arnold

Arnold, één van de andere werkmeesters is ‘trots als een aap met zeven staarten’ op het nieuwe Oldenkotte en vooral op alle mensen die meegeholpen hebben om van de voormalige keuken een heuse werkplaats te maken.

Henk is al sinds jaar en dag verbonden aan Tactory en de kliniek in Rekken. Hij was ook zeer betrokken bij de verbouwing. “Ik ben heel blij dat we in Rekken blijven. Aan Oldenkotte hebben we met elkaar keihard gewerkt. Het is echt een pareltje geworden. Vooral ook voor de cliënten.”