Nieuw onderzoek Detox@Home
De Universiteit Twente start samen met onder meer het Radboudumc een onderzoek naar monitoring en interventie op afstand bij het ontwennen van verslavende middelen. UT-onderzoeker Joanneke van der Nagel (tevens psychiater bij Tactus) en Arnt Schellekens (Radboudumc, hoogleraar Verslaving en Psychiatrie) ontvangen samen met verschillende partners een NWO-subsidie voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Tactus en Intact zijn partner in dit project als mede-aanvrager en deelnemer.
Ontgiften van middelengebruik is een belangrijke stap in herstel van verslaving. Mensen doen dat het liefst in hun eigen leefomgeving. Om dat veilig en comfortabel te doen is intensieve monitoring nodig om snel in te grijpen bij dreigende ontwenninsgverschijnselen. Detox@Home ondersteunt dit met een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars en eHealth interventies.
Onderzocht wordt wat cliënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens ontgifting, bouwen een digitaal platform en testen dat in de praktijk.
Echt gaaf om met mijn onderzoeksclubs University of Twente en Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA) samen met mn Alma mater Radboudumc, collega’s van Hogeschool Saxion, Nedap Healthcare, Menzis én patiënten en professionals van vier verslavingszorgorganisaties zo’n mooi project te mogen gaan doen.
Joanneke van der Nagel
Consortium:
Medeaanvragers: University of Twente, Saxion University of Applied Sciences
Co-financiers: Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), Menzis Zorgverzekeraar N.V., Nedap N.V., Tactus Verslavingszorg, Iriszorg, Novadic-Kentron
Samenwerkingspartners: Intact Herstel en Zelfhulp, Stichting Het Zwarte Gat en Mondriaan Verslavingszorg
Titel: ‘Detox@home: remote monitoring and intervention during detoxification from addictive substances’