Spring naar content

"Jongeren worden zich bewust van hun gamegedrag"

Nu kinderen veel tijd thuis door moeten brengen kan het zijn dat er meer gegamed wordt dan normaal. Collega en preventiewerker Evelien houdt zich momenteel bezig met online gastlessen, zodat thuiszittende scholieren tóch les kunnen krijgen over gamen en de verslaving die daarbij op de loer kan liggen. Wij stelden haar een paar vragen over deze lessen.

Hoe zien die online lessen eruit?

“Normaal staan we bij een gastles op school zelf voor de klas als de docent en maakten we gebruik van een PowerPoint met verschillende slides. Natuurlijk is het wel een gebrek dat we er nu niet zelf kunnen staan, maar we hebben geprobeerd om alles wat we normaal zouden bespreken ook in deze online lessen te verwerken.

Qua inhoud gebruiken we dus grotendeels dezelfde slides, maar deze zijn nu aangevuld met extra tekst, ingesproken stukjes audio en toegevoegde filmpjes om meer uitleg en toelichting te geven. De leerling krijgt de gastles via een linkje van de docent toegestuurd en volgt zelf de les op een zelfgekozen moment. De gemaakte opdrachten komen vervolgens weer terug bij de docent.”

Voor wie zijn de lessen bedoeld?

“Momenteel hebben we een aantal verschillende lessen, zoals gamen en social media voor de onderbouw, alcohol en middelen voor de bovenbouw en gamen en social media voor praktijkniveau. Bij de scholen waar ik een gastles op de planning had staan heb ik deze online vorm aangeboden en ook bij scholen waar nog geen les gepland stond heb ik gevraagd of er interesse voor is.”

Wat leren jongeren door zo’n gastles?

“Het gaat vooral om een stukje bewustwording en eigen gebruik. De meeste games zitten zodanig in elkaar dat men zo lang mogelijk dat spel wil spelen, dus ook die trucjes laten we zien. Daarbij komt dat sociale media vaak ook zo in elkaar zitten. Verder leren ze het te herkennen wanneer hun gebruik echt te veel wordt en waar ze dan terecht kunnen. De lessen zijn er ook niet voor complete gedragsverandering in een uurtje, maar als ze denken ‘hee, hoe zit dat bij mij met gamen?’ dan is dat ook al winst.”

Is daar extra aandacht voor nu jongeren veel thuiszitten?

“Vanuit de scholen nog niet meer dan anders, maar wel veel vanuit ouders. We worden de laatste tijd dan ook vaak gebeld door ouders met vragen over het gamegedrag van hun kind. Kinderen moeten alles voor school op hun laptop doen, maar ze hebben daar ook spelletjes en social media op. Tijdens het schoolwerk krijgen ze allerlei meldingen dus de verleiding is enorm. Voor ouders is er ook moeilijk zicht op te houden: de jongeren gaan bijvoorbeeld boven aan school werken, maar zitten voor hetzelfde geld iets heel anders te doen.”