Spring naar content

Internationale onderzoeksprijs

Voor haar wetenschappelijke publicatie “Ontwikkeling van een gepersonaliseerde verslavingsbehandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking: een benadering via een interventie-routekaart” in de Journal of Intellectual & Developmental Disability, hebben Lotte Gosens, onderzoeker bij Pluryn, en haar collega’s een prestigieuze internationale onderzoeksprijs gewonnen. Joanneke van der Nagel heeft als co-auteur aan het wetenschappelijke artikel bijgedragen.

In de praktijk waren er al positieve ervaringen met Take it Personal!+ en ook de onderzoeksresultaten waren veelbelovend. Take it Personal!+ werd onlangs ook erkend als een theoretisch goed onderbouwde interventie door de erkenningscommissie interventies van Vilans. Take it Personal!+ is een behandeling voor problematisch middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Het doel is stoppen met of verminderen van problematisch middelengebruik. 

Take it Personal!+ is binnen Pluryn ontwikkeld, in samenwerking met Tactus Verslavingszorg (Joanneke van der Nagel), het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), de Radboud Universiteit, Trajectum en Dimence.  

De afgelopen vier jaar volgden verschillende cliënten van Jan Pieter Heije, Werkenrode Jeugd, IWIB, Kemnade, Visschersgouw en Directe Zorg Nijmegen de behandeling. De effectiviteit ervan is onderzocht, met positief resultaat. 

De afdeling R&D van Pluryn leidde het project van de ontwikkeling en het onderzoek naar Take it Personal!+. Onlangs startte er een project om verdere implementatie van Take it Personal!+ in Nederland te onderzoeken.