Spring naar content

Alcohol tijdens de feestdagen en pauze in het nieuwe jaar

De feestdagen komen er weer aan. Voor veel mensen een gezellige tijd, met veel feestelijke momenten. In deze een periode wordt er vaker een glas wijn of champagne gedronken. Alcohol wordt dan ook vaak geassocieerd met gezelligheid. Maar zou het ook gezellig kunnen zijn wanneer er geen alcohol wordt geschonken? Misschien goed om eens over na te denken voor je eigen gezonde leefstijl en die van het opgroeiende kind waarom er altijd gedronken moet worden op een feestje.

Het lijkt een cliché, maar het is waar. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Kinderen kopiëren het gedrag van ouders, dus wanneer je zelf drinkt, drink dan met mate en biedt alternatieven. Er zijn genoeg frisse feestelijke cocktails. Superleuk om samen een paar recepten uit te proberen. En drink ook fris of water tussendoor met een citroentje bijvoorbeeld.

Er doen veel verhalen de ronde wat betreft alcohol:

1. Je kunt beter 10 bier drinken dan 10 wijn. Van bier word je namelijk minder snel dronken.

Fabel: Of je nu bier of wijn drinkt, in een standaardglas bier zit net zoveel alcohol als in een standaardglas wijn.

2. Alcohol haalt de scherpe kantjes ervan af en helpt te ontspannen.
Feit en fabel: Ja, het kan helpen bij ontspannen maar kan ook leiden tot alcoholproblemen wanneer je drank nodig hebt om te ontspannen. Zoek liever een gezonde manier om te ontspannen, zoals wandelen, badderen, muziek luisteren of een boek lezen bijvoorbeeld.

3. Dankzij alcohol slaap je beter.

Fabel: Ja, het is waar dat alcohol je sneller of gemakkelijker in slaap laat vallen, maar later in de nacht -tijdens de REM-slaap- krijg je last van die alcohol. Alcohol verstoort de REM-slaap (de diepste en belangrijkste slaap) en hierdoor word je moe wakker. (bron Ikpas.nl)

Dry January/IkPas: begin het jaar alcoholvrij

Steeds meer mensen zetten hun alcoholgebruik een maand op pauze tijdens Dry January. Niet alleen in Nederland maar in veel landen in Europa begint het een goede gewoonte te worden om het nieuwe jaar alcoholvrij te beginnen. En waarom ook niet? Voor vele mensen is 1 januari hét perfecte moment voor die frisse start. Probeer het ook eens. Misschien slaap je daarna beter of raak je eindelijk die kilootjes kwijt.

De redenen om met een alcoholpauze te starten verschillen van: ‘Ik wil een (halve) marathon lopen’ en ‘Mijn broeken zitten echt te strak’ tot ‘Ik ben zwanger, dus drink ik niet’. IkPas helpt je hierbij. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de IkPas-deelnemers de maand succesvol afrondt, tegenover 30% van de mensen die op eigen houtje een alcoholpauze start. Kijk op www.ikpas.nl