Spring naar content
Werken bij

‘Werkstrafcoördinator en in opleiding’

Breed inzetbaar met de opleiding Social Work

“Met de SVZ doelgroep maak je onverwachte dingen mee, daar houd ik van”

Van jongs af aan kent Madieke Witten de verhalen van haar ouders, beide werkzaam bij Tactus, over hun werk met mensen met een verslaving, ook werd haar vader op straat weleens aangesproken door cliënten. Deze ervaringen maakten zoveel indruk op Madieke dat ze al op jonge leeftijd wist dat ze later ook in de zorg wilde werken.

Verwonderlijk is het dan ook niet als ze in 2010 als stagiaire bij Tactus op de zorgadministratie komt werken. In de jaren erna ontwikkelt ze zich verder tot expert medewerker zorgadministratie. Maar de roep van de opleiding Social Work bleef aan haar trekken.

Met een 32-urige werkweek is mijn leven naast de opleiding beter in balans

“In 2020 besloot ik de sprong te wagen en schreef ik me in voor de vierjarige deeltijdopleiding Social Work. Het is druk, maar goed te doen. In het begin werkte ik nog 36 uur per week, maar dat was te veel. Daarom ben ik 32 uur gaan werken en nu is de balans beter. Afgelopen juni ben ik gestart met mijn nieuwe functie als werkstrafcoördinator. Iemand die zich misdragen heeft in combinatie met middelengebruik en een werkstraf krijgt, komt bij mij terecht. Tijdens een intakegesprek bepaal ik hoeveel uur iemand kan werken, of er extra zorg nodig is, en wat een geschikte plek voor die persoon zou zijn. De doelgroep varieert van iemand die onder invloed gevochten heeft tot iemand die verslaafd is en iets strafbaars heeft gedaan. Ik ga mee met het kennismakingsgesprek om te kijken of er een match is met het bedrijf en houd contact met de werkmeester. Als iemand niet of onder invloed komt opdagen, schakelen ze mij in. Ook kom ik af en toe spontaan langs om te kijken hoe het gaat. Heeft iemand zijn/haar werkstraf afgerond (max. 240 uur), dan volgt er nog een eindgesprek. In dit afrondende gesprek zetten we sommigen door naar een wijkcoach en kijken we of de zorg gecontinueerd moet worden.

Volgend jaar hoop ik mijn opleiding af te ronden en daarna ben ik breed inzetbaar binnen onze organisatie. Bij Tactus werken we met veel verschillende doelgroepen, en wat ik inmiddels van mezelf weet, is dat ik graag met de SVZ-doelgroep (sociale verslavingszorg) werk, mensen die al 30 à 40 jaar verslaafd zijn. Het is een doelgroep die snel vergeten wordt, maar altijd boeiend en gevarieerd is. Ik houd van onverwachte dingen en die maak je met hen mee. Het is ook een dankbare doelgroep. Als ik een cliënt hoor zeggen dat ik de eerste ben die met een glimlach goedemorgen tegen hem zegt, maakt dat mijn werkdag helemaal goed.”

Interesse?

Wil jij ook werken in de verslavingszorg? Bekijk dan snel onze vacatures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…