Spring naar content
Werken bij

‘Werkstrafcoördinator en in opleiding’

Breed inzetbaar met de opleiding Social Work

“Met de SVZ doelgroep maak je onverwachte dingen mee, daar houd ik van”

Als jong meisje kent ze de verhalen van haar ouders over het werken met mensen met een verslaving. Ook werd haar vader op straat weleens aangesproken door een cliënt, want beide ouders van Madieke Witten werkten toen en nog steeds bij Tactus. Dat alles maakt zo’n indruk dat ze van jongs af aan al weet dat ze later ook in de zorg wil gaan werken.

Verwonderlijk is het dan ook niet als ze in 2010 als stagiaire bij Tactus op de zorgadministratie komt werken. In de jaren erna ontwikkelt ze zich verder tot expert medewerker zorgadministratie. Maar de opleiding Social Work blijft knagen…

Met een 32-urige werkweek is mijn leven naast de opleiding beter in balans

“In 2020 hakte ik de knoop door en schreef me in voor de 4-jarige deeltijdopleiding Social Work. Het is druk maar goed te doen. In het begin had ik er een 36-urige baan naast, dat was wel teveel van het goede. Ik ben toen 32 uur gaan werken en nu is de balans beter. Afgelopen juni ben ik gestart met mijn nieuwe functie als werkstrafcoördinator. Iemand die zich misdragen heeft in combinatie met middelengebruik en een werkstraf krijgt opgelegd, komt bij mij terecht. Tijdens een intakegesprek kijk ik hoeveel uur iemand kan werken, of er nog extra zorg nodig is en wat een goede plek voor diegene zal zijn. De doelgroep is breed; van iemand die onder invloed gevochten heeft tot iemand die verslaafd is en iets strafbaars heeft gedaan. Ik ga mee met het kennismakingsgesprek om te kijken of er een match is met het bedrijf en ik houd contact met de werkmeester. Als iemand niet of onder invloed komt opdagen dan schakelen ze mij in. Ook kom ik af en toe spontaan langs om te kijken hoe het gaat. Heeft iemand zijn/haar werkstraf afgerond (max. 240 uur) dan volgt er nog een eindgesprek. In dit afrondende gesprek zetten we sommigen door naar een wijkcoach en kijken we of de zorg gecontinueerd moet worden.

Volgend jaar hoop ik mijn opleiding af te ronden en daarna ben ik breed inzetbaar binnen onze organisatie. We werken bij Tactus met veel verschillende doelgroepen en wat ik onderhand van mezelf weet is dat ik graag met de SVZ doelgroep (sociale verslavingszorg) werk, mensen die al 30/40 jaar verslaafd zijn. Het is een doelgroep die snel vergeten wordt, maar ook nooit saai en zo afwisselend is. Ik houd van onverwachte dingen en die maak je met hen mee. Ook is het een dankbare doelgroep. Als ik een cliënt hoor zeggen dat ik de eerste ben die met een glimlach goedemorgen tegen hem zegt, maakt dat mijn werkdag helemaal goed!”

Interesse?

Wil jij ook werken in de verslavingszorg? Bekijk dan snel onze vacatures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.