Spring naar content
Werken bij

‘Voor de forensische zorg moet je stevig in je schoenen staan’

9 december 2021

Sociotherapeut in de Piet Roordakliniek

Oline Bouwhuis in de Piet Roordakliniek

Van de buitenkant lijkt de Piet Roordakliniek een groot gevaarte met muren er omheen maar van binnen heerst er een fijne, huiselijke sfeer. Deze sfeer is belangrijk voor onze cliënten maar ook voor onze collega Oline Bouwmeester, sociotherapeut.

De forensische zorg heeft haar altijd getrokken. Maar toch durfde ze die stap een hele tijd niet te zetten. “Ik was bang dat ik te weinig ervaring had, maar niets bleek minder waar! Wil je hier werken dan moet je wel stevig in je schoenen staan, jezelf al een beetje kennen. Maar je wordt goed begeleid, je krijgt een coach toegewezen en er zijn tal van trainingen die je kunt volgen. Ik had bijvoorbeeld geen ervaring in de verslavingszorg, daarvoor volg ik binnenkort een middelentraining en ook van je collega’s leer je veel en snel.

Op de Piet Roordakliniek is geen dag hetzelfde. Naast dat ik individueel 2 cliënten begeleid sta ik ook geregeld voor groepen. Het geven van trainingen en dus de cliënten iets leren dat doe ik erg graag.

Ook de onregelmatige diensten bevallen me goed. Een dagdienst is vaak wat drukker omdat cliënten dan afspraken hebben staan met bijvoorbeeld een behandelaar, psycholoog of maatschappelijk werker. Hierdoor kunnen spanningen ontstaan en daarom is het belangrijk om de lijnen kort te houden met je collega’s zodat je de cliënten kan ondersteunen wanneer het bijvoorbeeld een heftig gesprek was. Tijdens een avonddienst is het vaak wat rustiger, dan kook je samen of speel je een spelletje. Je merkt dat de cliënten zich dan echt ontspannen en voor mij is dat een fijne afwisseling.

De doelgroep is uitdagend maar daardoor ook best pittig. Om conflictsituaties te voorkomen is het soms nodig om van te voren met je collega’s af te stemmen wat er kan gebeuren. Wij staan als team erg sterk en kunnen van elkaar op aan. We werken zoveel mogelijk de escalerend en als dit niet meer inzetbaar is dan hebben wij een pieper op zak voor extra assistentie door collega’s.

Mijn enthousiasme voor de forensische zorg is alleen maar groter geworden. Ik houd van de onvoorspelbaarheid, de afwisseling, de uitdaging en meer want ik houd ook van de diversiteit die de dagen en de heren bieden. Het draait bij ons allemaal om de client en als je die onder jouw begeleiding ziet groeien dan geeft dat een geweldig gevoel!”

Kom ook werken in de Piet Roordakliniek!

Heb jij ook interesse in zo’n leuke baan? Bekijk dan snel de vacature: Sociotherapeut Forensische zorg (24 – 32 uur) | Tactus Verslavingszorg

Een reactie op “‘Voor de forensische zorg moet je stevig in je schoenen staan’

  1. Geweldig Oline , en volgens mij past dit wel bij jou, echt een mensen mens. Heel veel succes in je verdere carriere….Groetjes Jeannette.

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Terwijl Nederland zucht onder een code oranje voor de extreme hitte, heb ik het gemak van een code blauw. Op het moment van schrijven zit ik nog steeds gedeeltelijk in de kliniek in Zutphen.
  • Blog: wij zijn Tactus
Eind mei kon je lezen over huiselijk geweld, en hoe ik daar een groot deel van mijn leven mee te maken heb gehad. Bij drie verschillende exen, allemaal anders. Daarnaast ben ik in mijn jeugd emotioneel verwaarloosd.
  • Blog: wij zijn Tactus
Begin mei had ik wéér een terugval; drie maal dus sinds de Grote Nuchterheid van 2018. Gelukkig had ik goede mensen en hulp om me heen en heb ik relatief vroeg ingegrepen.