Spring naar content

Thuis detoxen met technologie: interview met promovendus Huub Lievestro


Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek.

Detoxificatie als onderdeel van het herstelproces

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 10.000 mensen opgenomen in verslavingsklinieken. Sinds 2010 is het ook mogelijk om thuis te detoxen of ‘ontgiften’ via ambulante programma’s. Detoxificatie helpt in het herstelproces van een verslaving om de lichamelijke afhankelijkheid van verslavende middelen te doorbreken.

Huub Lievestro (foto: Frans Nikkels)

Huub: “Op basis van onderzoek en succesvolle ervaringen uit de verslavingszorg vindt er een verschuiving plaats en wordt ambulante detox steeds meer onderdeel van de standaardzorg. Het Detox@Home project speelt hierop in door deze behandelingsvorm met behulp van technologie beter te ondersteunen en breder beschikbaar te maken.” 

Voordelen van thuis detoxen

Een van de grootste voordelen van een ambulante detox is dat mensen thuis door kunnen gaan met hun dagelijks leven tijdens de behandeling, zoals werk en school. Daarnaast kan iemand meer comfort en minder stress ervaren door in een vertrouwde omgeving te blijven. Huub: “Je haalt mensen veel minder uit de maatschappij. Daarnaast blijft de cliënt ook in zijn eigen sociale kring, zodat naasten hem kunnen ondersteunen.”

Thuis detoxen kan uiteindelijk zelfs effectiever zijn. Huub: “Anders dan in de eigen omgeving zijn er in een kliniek geen alcohol of drugs, zijn er geen verleidingen. Zodra de cliënt weer naar buiten loopt en een supermarkt binnengaat wordt hij meteen geconfronteerd met schappen vol alcohol, bijvoorbeeld. Mensen leren daarom juist in hun eigen omgeving beter omgaan met de gevolgen van verslaving.”

Door de inzet van ambulant detoxen kunnen verslavingsklinieken meer mensen behandelen en daarmee ook de wachttijden verkorten. Huub: “Je kunt de schaarse plekken in de kliniek inzetten voor degenen die het echt nodig hebben. Bijvoorbeeld de mensen waarvan je ernstige problemen verwacht, zoals het krijgen van een epileptische aanval. Dan maakt de nabijheid van een verpleegkundige het verschil.”

Doelgroepen van het onderzoek

De keuze voor thuis detoxen of in een kliniek hangt af van de cliënt en de verslaving. Huub: “GHB-verslaafden krijgen tijdens het detoxen vaak behoorlijke ontwenningsverschijnselen, omdat ze heel afhankelijk zijn van deze drug. Alcoholverslaving daarentegen geeft veel minder ontwenningsverschijnselen tijdens het detox-proces.”

Naast het Detox@Home project wordt er in een ander klein onderzoek ook onderzocht hoe thuisdetox ingezet kan worden voor LVB. Vanwege bepaalde beperkingen in vaardigheden of cognitief functioneren wonen zij vaak begeleid of in een woongroep. Huub: “Voor mensen met een LVB is het zeer ingrijpend om uit hun eigen omgeving te worden gehaald en in een kliniek te worden geplaatst. Daarom kan het beter voor ze zijn om thuis te detoxen. We onderzoeken wat deze specifieke groep nodig heeft en hoe we hen kunnen ondersteunen.”

Looptijd en ambities

Het Detox@Home-project is in september 2023 gestart en duurt zo’n 6 jaar. De ambitie is om aan het einde van de looptijd een werkend product te hebben dat het detoxen in de thuisomgeving ondersteunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…