Spring naar content
Werken bij

‘Reclassering: afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar’

14 september 2021

Reclasseringswerker bij Tactus

Narada Clare

Nog maar net aan de slag als reclasseringswerker is collega Narada Clare. Als toezichthouder begeleidt hij cliënten en controleert hij of deze zich aan de afspraken en voorwaarden houden die zijn opgelegd door de rechter.

“Ik werk nu 3 maanden bij Tactus en bouw mijn caseload langzaam op. Tijdens mijn inwerkperiode heb ik meegelopen met collega’s en ook volg ik modules over het strafrechtketen via het opleidingsinstituut van de reclassering. Het is heel fijn dat ik op deze manier ingewerkt wordt en niet direct in het diepe wordt gegooid.

Als reclasseringswerker heb je geen standaard werkdag; natuurlijk staan er geregeld meldplichtgesprekken gepland waarbij je samen met de cliënt kijkt hoe het gaat op woon/werk/financieel en sociaal vlak en of er nog zaken geregeld moeten worden. Ook heb je als reclasseringswerker veel contact met het netwerk van de cliënt en ga je soms met een cliënt mee, bijvoorbeeld als hij/zij in aanmerking komt voor een begeleid wonen traject. Maar het kan zomaar zijn dat er een situatie met een cliënt ontstaat en dat je je hele dag moet omgooien.

De uitdaging als reclasseringsmedewerker zit ‘m vooral in het opbouwen van een vertrouwensband. Je hebt te maken met een diverse doelgroep. Het zijn mensen met allerlei achtergronden, culturen, problemen en ook in het gebruik is er veel verschil. Wat ze wel gemeenschappelijk hebben is dat de meeste cliënten het natuurlijk vervelend vinden dat ze onder toezicht staan. Wie niet eerder met justitie in aanraking is geweest vindt het daarnaast ook nog spannend. In principe duurt het toezicht twee jaar dus je bouwt iets op voor een langere periode. Cliënten moeten open naar je zijn. Dit kost tijd maar als ze duidelijk zien dat jij doet wat je zegt dan bouw je die band op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je daadkrachtig bent, je moet knopen doorhakken als een cliënt zich onvoldoende aan de voorwaarden houdt.

Werken in de reclassering is dus afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar en dat alles bij elkaar maakt het zo leuk”

Interesse?

Lijkt het je ook uitdagend om als reclasseringswerker aan de slag te gaan? Bekijk dan snel onze vacatures >>

Eén reactie op “‘Reclassering: afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar’”

  1. Ik vindt uitnodigend om op z’n transparante wijze , een indruk te krijgen van een deel
    van het werk van de reclassering (tactus).
    Goede public-relation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…