Spring naar content
Werken bij

‘Reclassering: afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar’

14 september 2021

Reclasseringswerker bij Tactus

Narada Clare

Nog maar net aan de slag als reclasseringswerker is collega Narada Clare. Als toezichthouder begeleidt hij cliënten en controleert hij of deze zich aan de afspraken en voorwaarden houden die zijn opgelegd door de rechter.

“Ik werk nu 3 maanden bij Tactus en bouw mijn caseload langzaam op. Tijdens mijn inwerkperiode heb ik meegelopen met collega’s en ook volg ik modules over het strafrechtketen via het opleidingsinstituut van de reclassering. Het is heel fijn dat ik op deze manier ingewerkt wordt en niet direct in het diepe wordt gegooid.

Als reclasseringswerker heb je geen standaard werkdag; natuurlijk staan er geregeld meldplichtgesprekken gepland waarbij je samen met de cliënt kijkt hoe het gaat op woon/werk/financieel en sociaal vlak en of er nog zaken geregeld moeten worden. Ook heb je als reclasseringswerker veel contact met het netwerk van de cliënt en ga je soms met een cliënt mee, bijvoorbeeld als hij/zij in aanmerking komt voor een begeleid wonen traject. Maar het kan zomaar zijn dat er een situatie met een cliënt ontstaat en dat je je hele dag moet omgooien.

De uitdaging als reclasseringsmedewerker zit ‘m vooral in het opbouwen van een vertrouwensband. Je hebt te maken met een diverse doelgroep. Het zijn mensen met allerlei achtergronden, culturen, problemen en ook in het gebruik is er veel verschil. Wat ze wel gemeenschappelijk hebben is dat de meeste cliënten het natuurlijk vervelend vinden dat ze onder toezicht staan. Wie niet eerder met justitie in aanraking is geweest vindt het daarnaast ook nog spannend. In principe duurt het toezicht twee jaar dus je bouwt iets op voor een langere periode. Cliënten moeten open naar je zijn. Dit kost tijd maar als ze duidelijk zien dat jij doet wat je zegt dan bouw je die band op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je daadkrachtig bent, je moet knopen doorhakken als een cliënt zich onvoldoende aan de voorwaarden houdt.

Werken in de reclassering is dus afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar en dat alles bij elkaar maakt het zo leuk”

Interesse?

Lijkt het je ook uitdagend om als reclasseringswerker aan de slag te gaan? Bekijk dan snel onze vacatures >>

Een reactie op “‘Reclassering: afwisselend, divers en soms onvoorspelbaar’

  1. Ik vindt uitnodigend om op z’n transparante wijze , een indruk te krijgen van een deel
    van het werk van de reclassering (tactus).
    Goede public-relation.

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Terwijl Nederland zucht onder een code oranje voor de extreme hitte, heb ik het gemak van een code blauw. Op het moment van schrijven zit ik nog steeds gedeeltelijk in de kliniek in Zutphen.
  • Blog: wij zijn Tactus
Eind mei kon je lezen over huiselijk geweld, en hoe ik daar een groot deel van mijn leven mee te maken heb gehad. Bij drie verschillende exen, allemaal anders. Daarnaast ben ik in mijn jeugd emotioneel verwaarloosd.
  • Blog: wij zijn Tactus
Begin mei had ik wéér een terugval; drie maal dus sinds de Grote Nuchterheid van 2018. Gelukkig had ik goede mensen en hulp om me heen en heb ik relatief vroeg ingegrepen.