Collega Kellie werkt op onze TOPGGz-afdeling: “We wijzen hier niemand af”
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra, die gehuisvest is in onze Intensieve behandelkliniek in Zutphen. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder? Collega Kellie is verpleegkundig specialist en regiebehandelaar op deze afdeling: “We wijzen hier niemand af, ook niet wanneer het lastig wordt.”
Wat is het verschil met een reguliere afdeling?
“Op deze afdeling zijn we gespecialiseerd in mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Daarnaast zijn we ook een TOPGGz-afdeling en daarom voldoen we ook aan een aantal extra pijlers: we dragen bij aan innovatie, voeren onderzoek uit en we adviseren als expertisecentrum ook aan andere instellingen.
De mensen op deze afdeling hebben niet alleen een verslaving en een lichte verstandelijke beperking, maar ook een psychiatrische stoornis. In de praktijk heeft bijna iedere cliënt hier last van traumaklachten, maar we zien ook veel schizofrenie, ADHD en autisme. Er is dus sprake van verschillende problematieken die op elkaar inwerken en het ontwarren daarvan kan heel ingewikkeld zijn. In de maatschappij zie je vaak dat mensen aan de hand van een label in een hokje worden gestopt: mensen met een LVB hier, mensen met een verslaving daar. Deze mensen vallen ergens anders vaak buiten de boot omdat er meer factoren zijn die een rol spelen. Zij kunnen wel bij ons terecht: wij behandelen deze factoren geïntegreerd met elkaar.”
Wat maakt dat het op deze afdeling lukt om mensen in de meest complexe situaties te stabiliseren?
“Dat heeft vooral te maken met ons behandelklimaat. We combineren meerdere behandelinterventies en houden veel rekening met de lichte verstandelijke beperking. Verder werken we heel individueel: wij passen ons programma aan aan de cliënt, niet andersom. Verder is het groepsprogramma heel laagdrempelig zodat iedereen mee kan doen. Cliënten worden hier veel minder overvraagd dan in het reguliere circuit en daarmee voorkomen we al een hoop problemen.
Dat overvragen is iets wat veel voorkomt: de huidige maatschappij wordt steeds complexer voor mensen met een LVB. Als je de wereld om je heen niet goed begrijpt wekt dat frustratie op, zeker als niemand dat goed snapt. Daarbij hebben deze mensen een kwetsbaar brein met een moeilijke rem en impulsregulatieproblemen of agressie. Hulpverleners vinden het soms nog lastig om zich aan te passen aan de cliënt, maar dat is wel nodig.”
Hoe ziet TOPGGz er op de werkvloer precies uit?
“Alle collega’s hier zijn gespecialiseerd in LVB en ook ons behandelprogramma is erop toegespitst. Verder is de inrichting van de afdeling LVB-proof gemaakt en we doen veel met innovaties zoals robotjes, een prikkelarme stoel en virtual reality om te ontprikkelen. We zien overal kansen om zelfs de meest complexe situaties voor mensen beter te maken en we wijzen niemand af, zelfs niet als het heel lastig lijkt te worden. Daar ligt echt onze kracht als afdeling. Mensen worden soms te snel afgewezen en wij onderscheiden ons door dat niet te doen. Negen van de tien keer gaat het uiteindelijk dan echt beter.”
Wat vind jij zelf mooi aan werken op deze afdeling?
“Zelfs als mensen bijna ‘verloren’ lijken kan het daarna echt beter gaan, daar doen we het voor. Je moet hier denken in kleine stappen en kleine successen, maar vaak heeft men hier uiteindelijk een hele goede ervaring. Werken met hoge complexiteit maakt dit werk voor mij zo mooi: ik ga die uitdaging graag aan voor deze mensen.”
Eén reactie op “Collega Kellie werkt op onze TOPGGz-afdeling: “We wijzen hier niemand af””
Geef een reactie
Gerelateerd
- Tactus in Beeld
- Werken bij
- Tactus in Beeld
Deze heldere visie en jullie bevlogenheid maakt echt het verschil!