Spring naar content

Intact

Wat is Intact?

Intact Herstel en Zelfhulp biedt hulp en ondersteuning wanneer je door een verslaving in de problemen bent gekomen of wanneer je als naaste van iemand met een verslaving hulp of ondersteuning nodig hebt. We zijn landelijk actief en bieden 24/7 een luisterend oor en ondersteuning. 

Wij zijn een team van opgeleide vrijwilligers met ervaringskennis en ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen zijn personen die zelf in herstel zijn van een verslaving of naasten van personen met een verslaving en een opleiding tot ervaringsdeskundige hebben afgerond.

Wij bieden onder andere onze hulp aan als je met jezelf aan de slag wilt en echte veranderingen wilt in je leven. Dit doen we door middel van zelfhulpgroepavonden op verschillende locaties. Ook geven we herstelcursussen om weer persoonlijke balans te vinden en je leven weer te kunnen inrichten, rekening houdend met je verslaving of de verslaving van je naaste.

Intact voert deze taken uit als onderdeel van Tactus Verslavingszorg. Door de organisatie van zelfhulpgroepen en het aanbod van herstelcursussen wordt een uniek gemeenschappelijk herstelsysteem aangeboden. 

Wanneer je dat doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg…

Onze doelen

Ons doel voor de personen met een verslaving is om hen te helpen sterk te blijven en weer goed terug in de maatschappij te keren en op te bouwen wat eventueel is afgebroken.

Naasten willen we helpen leren omgaan met personen met een verslaving en daarin een weg te vinden die voor hen leefbaar is; weer het vertrouwen te krijgen en los te laten wanneer nodig.

Daarnaast willen we ook de vooroordelen rond het onderwerp verslaving wegnemen en een breder publiek bewust maken van de gevaren van middelengebruik.

Op Europees niveau

Intact werkt mee aan landelijke ontwikkelingen rond lotgenotenondersteuning, zelfhulp, ervaringsdeskundigheid en herstel. We zijn lid van EMNA, de Europese koepelorganisatie van onafhankelijke zelfhulporganisaties voor verslaafden. EMNA is een organisatie die probeert invloed uit te oefenen op het Europese beleid met betrekking tot alcohol- en drugspreventie en verslavingszorg. Daarnaast ontstaan binnen EMNA regelmatig Europese initiatieven op het gebied van verslavingszorg en preventie.

Gerelateerd

Herstel heeft meerdere betekenissen: beter worden of weer baas over je eigen leven worden. Herstellen doe je zelf, maar niet alleen.
Wil je in contact komen met lotgenoten? Intact organiseert zelfhulpgroepen voor mensen met een verslaving en hun naasten.