Spring naar content

Specialisme

Trauma en verslavingszorg

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. In veel gevallen worden de gebeurtenissen op eigen kracht verwerkt, maar een aantal mensen blijft hier last van houden, krijgt psychische klachten of ontwikkelt een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met een verslaving in het verleden een ingrijpende of traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Zij kunnen dus naast hun verslaving, mogelijk last hebben van klachten die gerelateerd zijn aan de PTSS.

Wanneer er sprake is van een PTSS hebben mensen vaak herinneringen aan de traumatische gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder herbelevingen en nachtmerries. Daarnaast gaat men situaties die hen aan de traumatische ervaring doet denken uit de weg. Ook zijn mensen met een PTSS vaak waakzaam, schrikachtig en kunnen ze negatieve gedachten en gevoelens hebben. Soms horen mensen met een PTSS van hun omgeving dat ze het verleden “achter zich moeten laten” en “door moeten gaan met het leven”. Echter, het proberen weg te drukken van de herinneringen zorgt er juist voor dat de traumatische ervaringen niet verwerkt worden en dat ze last blijven houden van klachten.

Voor deze mensen bieden we de groepsbehandeling Seeking Safety aan. Deze behandeling is zowel gericht op verslaving als PTSS, omdat een gelijktijdige behandeling effectiever blijkt dan het achtereenvolgens behandelen van beide stoornissen. Seeking Safety is echter niet gericht op het verwerken van de trauma. Daarvoor kan aanvullend een verwerkingsgerichte traumabehandeling nodig zijn, zoals Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en cognitieve gedragstherapie door middel van Imaginaire Exposure. Wanneer het niet mogelijk is om de groepsbehandeling te volgen, kan de behandeling eventueel individueel gevolgd worden. De verwerkingsgerichte traumabehandeling is altijd individueel.

Gerelateerd

Heb je het gevoel dat je alcohol-, drugs- of medicijngebruik voor problemen zorgt in je dagelijks leven? Is er gedrag die al je aandacht vergt? Of is er een naaste waar je je zorgen over maakt. Ontdek hoe je verder kunt komen.
Als je hulp zoekt bij Tactus, wat kan je dan verwachten? Wij bieden je behandeling op maat. Maar in grote lijnen, zijn dit de stappen die je kunt doorlopen.
Van preventie tot nazorg. Tactus biedt hulp aan in alle fase van verslaving en aan alle betrokkenen. Aan mensen met een verslaving maar ook hun naasten en verwijzers.