Spring naar content

Enschede, Locatie Hengelosestraat 104

Hengelosestraat 104
7514 AK Enschede

Beschermd Wonen

Algemene informatie

Een verslaving kan diep doordringen in iemands dagelijks leven. Gevolg is soms dat het zelfstandig wonen niet meer goed lukt; dat men geen vaste woonplek meer heeft en op straat leeft. Wanneer begeleid hulp aan huis niet mogelijk is, kunnen mensen beschermd wonen.

Deze locatie aan de Hengelosestraat biedt beschermd wonen voor maximaal 24 bewoners. Beschermd wonen wordt geboden aan mensen met een langdurige verslaving, waarbij middelengebruik is toegestaan. Wij noemen dit ook wel Wet housing voorziening

In deze beschermde woonvorm woon je in een appartementencomplex van Tactus en is 24 uur per dag toezicht en begeleiding aanwezig.

Er wordt gezorgd voor een stabiele omgeving, dagelijkse regelmaat en een zinvolle dagbesteding; er wordt gewerkt vanuit de mogelijkheden van de bewoner.

Bereikbaarheid

Tegenover het gebouw zijn er voldoende (betaalde) parkeermogelijkheden bij de woonboulevard.
De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vlak naast de locatie bevindt zich het busstation Schuttersveld waar de buslijnen 8 en 9 stoppen.

Impressie locatie

Geschiedenis

Het pand is gebouwd in 1963 en werd voorheen regulier bewoond. Sinds november 2008 wordt het bewoond door cliƫnten van Tactus.

Bewoners

De wereld van deze bewoners wereld is schrijnend, schokkend, soms vertederend en vaak zorgwekkend. Een rauwe wereld die nauw verweven is met de alledaagse werkelijkheid van jou en mij. Kijk maar om je heen. In het park slaapt een man zijn roes uit. Even verderop graait een vrouw uit een vuilnisbak. Waarom stappen sommigen die wereld binnen om er nooit meer uit te komen? Waarom blijven anderen er met het grootste gemak ver vandaan?  Daarop hebben wij geen antwoord. Deze mensen zijn mensen zoals jij en ik. Misschien hebben ze verkeerde keuzes gemaakt, maar ze hebben in hun leven ook veel pech gehad. Voor de medewerkers van Tactus is het een missie om deze mensen bij te staan.

Begeleiding

Elke bewoner is gekoppeld aan een begeleider, een sociotherapeutisch medewerker. De begeleider is samen met de bewoner verantwoordelijk voor het woonwerkplan (methodiek Krachtwerk) en begeleidingsproces. Alles wordt in overleg met bewoner opgesteld binnen de mogelijkheden en tevens voorzien we in maatwerk waar nodig. De begeleider voorziet in de vertaalslag naar het team over de bewoner en zet daarbij taken uit.
Iedere begeleider heeft maximaal drie bewoners in zijn/haar caseload en onderhoudt contacten met bijvoorbeeld bewindvoering, huisarts, regiebehandelaar, EVH-er en andere betrokkenen om bewoner zo goed mogelijk in beeld te krijgen en te ondersteunen waar nodig.

Wonen

Het unieke van het complex is dat bewoners verslavende middelen mogen gebruiken. Dit geldt wel alleen voor gebruik in hun eigen woning en waar begeleiding niet bij is. Het appartementencomplex heeft vier woonlagen. Ieder appartement is voorzien van een badkamer, keuken, woonkamer/slaapkamer, balkon en berghok. Alle woningen worden voorzien van meubilair en witgoed. Er is een gezamenlijke fietsenstalling waar de bewoners de fiets kunnen stallen.

Algemene ruimte

Er is een gezamenlijke ruimte waar bewoners samen kunnen komen. Er is ruimte voor een kopje koffie, samen tv kijken (voetbal of bijvoorbeeld een filmavond) en gezellig spelletjes spelen. Al naar de behoefte van de bewoners.

In de algemene ruimte bevindt zich ook de keuken. Hier koken we vier keer per week voor maximaal tien bewoners die daar behoefte aan hebben en het lastiger vinden zichzelf te voorzien van een verse maaltijd. Deze bewoners melden zich hiervoor aan op de mee-eetlijst.

Dagbesteding

Er wordt van de bewoners gevraagd om, indien mogelijk, een zinvolle dagbesteding te volgen. Dit kan bestaan uit vrijwilligerswerk binnen Tactus of elders, zoals uurwerk intern of extern. Bij uurwerk krijgen de bewoners een kleine vergoeding voor het doen van taken als tuinonderhoud, verhuizen, schoonmaken, vuilprikken, etc.

Tactus biedt (forensisch) beschermd wonen aan in Gelderland en Overijssel. Bekijk alle beschermd wonen locaties.