Spring naar content
Tactus in Beeld

Zwemmen met dolfijnen of relaxen in een Alpenweide?

Over de inzet van VRelax bij de de intensieve behandelkliniek van Tactus

Wat begon als een opleidingsopdracht voor (senior)verpleegkundige Kim Haverkort, heeft geleid tot een prachtige uitbreiding van het verpleegkundig aanbod ter ondersteuning van hun patiënten.

In de IBK waar Kim werkt, worden veel patiënten met complexe problematiek opgenomen; vaker mét dan zonder zorgmachtiging. Door de restricties die daardoor gelden: ‘’Veel van onze patiënten mogen niet alleen een ommetje maken” en de heftigheid van de problematiek is het voor hen vaak moeilijk om zich te kunnen ontspannen. (Te) vaak wordt er dan maar medicatie ingezet.

Kim Haverkort

Kim ging op zoek naar gezondere alternatieven en stuitte op de VRelax, een virtual reality instrument ontwikkeld door het Universitair Psychiatrisch Centrum, onderdeel van het UMCG. Deze VR bril met app (die enigszins doet denken aan de vroegere ‘viewmaster’ voor de ouderen onder ons) geeft patiënten de gelegenheid om in een virtuele wereld te stappen en er echt even helemaal uit te zijn. Het bijzondere is dat ze niets anders hoeven te doen dan de bril op te zetten. Ontspanning zonder inspanning; andere vormen als lezen/films kijken of oefeningen doen is vaak net te veel gevraagd voor deze doelgroep.

De laagdrempeligheid en het aan kunnen bieden op het moment dat iemand even behoefte heeft aan ontspanning of afleiding (bijvoorbeeld na een moeilijke therapiesessie) sprak Kim erg aan. En zo startte ze een pilot op de IBK, met een positief betrokken manager en team om zich heen. En iedereen die hem gebruikte was enthousiast!

Er zijn diverse werelden waar men ‘in kan stappen’, allemaal met natuurbeleving als thema en gericht op ontspanning en welbevinden. Het geeft mensen echt even de gelegenheid om ontspannen op een strand te liggen of in het bos van een zonsopgang te genieten met fluitende vogels om je heen. Of als je dat liever wilt, tussen de olifanten op de savanne te vertoeven. Je kunt een uitstapje maken en genieten van deze ervaring, maar als je wilt kun je bijvoorbeeld ook een geleide meditatie inzetten.

De positieve ervaringen die patiënten hiermee op doen kunnen ook weer een mooi gespreksonderwerp zijn over hoe ze in hun behandeling met spanning/ontspanning om kunnen gaan.

De bediening is eenvoudig en kun je doen door met je hoofd te bewegen. De meeste patiënten kunnen er goed mee overweg; een enkeling gebruikt hem liever onder begeleiding. Want ook dát is mogelijk; via aansluiting op een tablet kan de begeleider zien wat de ander ziet en zo ondersteuning bieden.

Inmiddels is het project omgezet in een permanent aanbod binnen de kliniek. De VRelax is 2 keer aangeschaft en Kim is bezig met een introductie en begeleidingsplan zodat het op alle afdelingen ingezet kan worden. En wellicht daarna op meerdere Tactus locaties. Er zijn regelmatige updates en het kan met diverse mogelijkheden worden uitgebreid. Het project is geslaagd (en Kim ook!).

En natuurlijk wilde de interviewer het ook graag even proberen: “Wauw, echt geweldig, zwemmen met dolfijnen! Alleen met hoogtevrees de diepte van de oceaan inkijken was nog best even spannend want ook al is het dan virtueel, het lijkt net echt. Maar dat maakt het juist zo bijzonder.”

In dit filmpje lichten Kim Haverkort en psychiater Joanneke van der Nagel toe waarom de inzet van VRelax een goede ondersteuning is voor behandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…