Spring naar content
Tactus in Beeld

Wat verwachten we van de ‘Summer of Love’?

1 juli 2021

Nadat de restaurants en café’s maandenlang dicht zijn geweest, clubs gesloten waren en feesten en festivals niet door konden gaan, kunnen jongeren deze zomer weer hun hart ophalen in het uitgaansleven. Wat zijn de verdere verwachtingen en hoe kom je deze ‘Summer of love’ veilig door? We vroegen het aan preventiecollega Karlijn.

Wat verwacht je van de zogeheten ‘Summer of Love?

“Ik denk dat we overwegend een heerlijke zomer gaan krijgen, die voor de meeste mensen echt een feest zal zijn in de positieve zin van het woord. We mogen weer meer dan dat we de afgelopen anderhalf jaar hebben kunnen gekund en, zoals altijd, geldt dat de overgrote meerderheid prima om kan gaan met het vinden van een balans.” 

Zijn er zorgen om overmatig drugsgebruik door jongeren deze zomer?

“Het is niet zo dat er nu grotere risico’s zijn, maar de risico’s en de groepen waar je op moet letten verschuiven steeds. Het afgelopen jaar lag drugsproblematiek door eenzaamheid of mentale problematiek erg op de loer, nu verschuift het weer naar problematiek die hoort bij grote groepen mensen die bij elkaar komen. Er zijn altijd zorgen over overmatig drugsgebruik door jongeren. Het is ons vak om de jongeren zoveel mogelijk op het spoor te zetten van de gezonde leefstijl, om jongeren die risico’s  lopen te identificeren en om een vangnet te zijn daar waar het toch misgaat. We hebben de afgelopen anderhalf jaar gezien dat de effecten van de coronapandemie divers waren. Zo lijkt het erop dat het cannabisgebruik stabiel is gebleven, nam het alcohol gebruik onder jongeren af en werden ook de drugs die ‘horen’ bij uitgaan en festivals minder gebruikt. Nu zien we, maar dat is al een aantal maanden aan de gang, dat we wat terugveren naar het niveau van voor corona.”

Preventie is effectief op de plekken waar het goed geïntegreerd is in alle levensgebieden.

Wat zouden de regering en organisatoren moeten doen ter preventie van eventuele drugsgerelateerde problemen? 

“Het is belangrijk dat jongeren op zoveel mogelijk plaatsen dezelfde boodschap horen: van hun ouders, tijdens lessen op school, van Tactus als ze voorlichting krijgen, ga zo maar door. Preventie is effectief op die plekken waar het goed geïntegreerd zit in alle levensgebieden. Nu bijvoorbeeld, tegen het licht van de summer of love, moeten we onder andere organiseren dat het barpersoneel goed geïnstrueerd is. Zij moeten de instructie veilig schenken goed kennen en toe kunnen passen, terwijl we zien dat hier toch veel onervaren personeel tussen zit.  Verder zijn de afspraken gemaakt in het preventieakkoord belangrijk, willen we die ambities realiseren dan moet er veel geïnvesteerd worden aan de kant van preventie.”

Wat wil je meegeven aan de degenen die deze zomer flink willen feesten?

“‘Be wise, think twice’. Gebruik geen alcohol of andere drugs, maar als je dat dan toch wil doen: zoek informatie op, weet wat risico’s en effecten zijn, neem voorzorgsmaatregelen etc. We weten dat een groot deel van de drugsgerelateerde ongelukken ontstaat door impulsiviteit en onnadenkendheid. ‘Ik had niet gedacht dat dat mij zou overkomen’,  ‘ik wist niet wat het was’, ‘iemand zei probeer dit eens’, ‘wist niet dat je daar out van kunt gaan’. Bereid je dus goed voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…