Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Vakantie, vrijheid en… drank? Zo blijf je in gesprek met je puber

Waarom NIX18 ook in de zomervakantie belangrijk blijft

De examenperiode is een spannende tijd: na weken van blokken willen jongeren hun vrijheid vieren, met examenfeesten, festivals of vakanties met vrienden. Voor veel ouders is dit een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben je trots op je kind, aan de andere kant maak je je misschien zorgen. Want alcohol, drugs en groepsdruk liggen tijdens deze gelegenheden vaak op de loer.Elk jaar delen ouders hun zorgen met ons: “Hoe blijf ik in contact met mijn kind als het om alcohol of drugs gaat?” “Hoe geef ik grenzen aan zonder dat ze afhaken?” “Wat als ze toch keuzes maken waar ik me zorgen over maak?” Deze vragen houden veel ouders bezig en dat is heel begrijpelijk.

Waarom pubers risico’s onderschatten

“Mijn 16-jarige dochter gaat naar een festival met vrienden. Ze zegt dat ze wel oppast, maar ik weet dat er veel gedronken wordt.” Herken je dit? Het puberbrein is nog volop in ontwikkeling. Het deel dat emoties aanstuurt groeit sneller dan het deel dat logisch redeneert. Pubers zijn dus extra gevoelig voor groepsdruk en nieuwe ervaringen, maar kunnen gevolgen moeilijk overzien.

Concreet betekent dit dat je puber:

  • Sneller ‘ja’ zegt als vrienden aandringen om mee te drinken
  • Onderschat hoeveel alcohol er in mixdrankjes zit
  • Minder goed inschat wanneer een situatie onveilig wordt

Dat is geen onwil, maar gewoon biologie.

De kracht van een goed gesprek

Of je kind nu thuis blijft, uitgaat of op vakantie gaat: een open gesprek vooraf helpt. Vraag hoe zij de vakantie voor zich zien. Wat als vrienden gaan drinken of gebruiken? Wanneer is iets nog leuk  en wanneer niet meer?

Zeg ook wat jij belangrijk vindt. NIX18 is er met een reden: alcoholgebruik onder de 18 vergroot het risico op hersenschade en impulsieve keuzes. Tegelijk is het belangrijk dat je kind weet: ook als het misgaat, ben jij er nog steeds.

Tips voor ouders

  • Maak vooraf afspraken: wat is oké, wat niet?
  • Vraag hoe je kind denkt over drank of drugs in hun omgeving
  • Gebruik ‘de ander’ als ingang: “Wat zou je doen als een vriend te ver gaat?”
  • Gebruik situaties van anderen als opstapje: “Wat zou je doen als een vriend te veel drinkt of drugs gebruikt?”
  • Bespreek hoe ze het leuk én veilig houden, ook met vrienden
  • Geef zelf het goede voorbeeld
  • Heb contact met andere ouders als je kind met anderen optrekt


Tot slot

Pubers zoeken grenzen op, dat hoort bij hun ontwikkeling. Wat écht helpt, is een ouder die blijft luisteren, eerlijk is over verwachtingen, en bereikbaar blijft. Niet perfect, wel betrokken. En juist dat maakt jou misschien wel het belangrijkste vangnet van deze zomer.

Meer weten of hulp nodig? Kijk op Alcohol, drugs, roken, gamen – Tips voor ouders – Helderopvoeden.nl of www.tactus.nl/preventie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
In de vakantie is er ineens alle tijd. Voor uitslapen, hangen, series bingen, gamen en eindeloos scrollen. Pubers grijpen die vrijheid vaak met beide handen aan – soms tot frustratie van ouders die hopen op iets meer ‘echte wereld’-tijd. Hoe…
  • Blog: wij zijn Tactus
Waarom NIX18 ook in de zomervakantie belangrijk blijft De examenperiode is een spannende tijd: na weken van blokken willen jongeren hun vrijheid vieren, met examenfeesten, festivals of vakanties met vrienden. Voor veel ouders is dit een dubbel gevoel. Aan de…
  • Werken bij
Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik nu met passie zou werken in de forensische verslavingszorg, had ik waarschijnlijk mijn wenkbrauwen opgetrokken. En toch sta ik hier vol overtuiging en met hart voor de doelgroep als verpleegkundige in de Piet Roordakliniek.