Spring naar content
Tactus in Beeld

Tactus Training en Advies Online

3 juni 2021

Wat doe je als je agenda, na jarenlang overvol te zijn geweest, ineens leeg is? De wereld stond in maart 2020 voor velen stil en eveneens op z’n kop. 

Corona zorgde ervoor dat de agenda’s van het team TTA ( Tactus Training en Advies)  ineens blanco pagina’s vertoonde, het geven van trainingen voor groepen externen was immers plotsklaps onmogelijk. Na een periode van kasten opruimen, trainingen up te date maken en kennis verbreden maakte het team een verfrissende keuze: de trainingen gingen online plaatsvinden! 

Francisca Koerhuis tijdens een online training

De pioniers- en ontwikkelkwaliteiten van het team kwamen goed van pas. ZOOM accounts werden aangeschaft en het creëren van een online leeromgeving  kon beginnen. 

Vele uren werd er geoefend, kennis gedeeld en vooruit, soms ook gevloekt. Want hoe zat het ook al weer met die breakout rooms, share screen (geluid aan!) en polls aanmaken? 

Mede dankzij Google, Youtube en kennis delen werden PowerPoint presentaties aangepast voor de ogen van mensen die de training in plaats van een groot scherm op een mini scherm zouden zien. Zo bleek een donkere kleur als achtergrond bij de PowerPoint minder vermoeiend voor deelnemers en werd duidelijk dat afwisseling en pauze tussendoor noodzakelijk waren. 

De eerste online training werd ingepland en voor de trainers stond sinds lange tijd het zweet weer even op de rug. Zou een online training wel het gewenste effect hebben, gaat de techniek wel goed en is het überhaupt wel leuk om online te trainen? De eerste twee vragen kan het team inmiddels met een ‘ja’ beantwoorden, het antwoord op laatste vraag is voor sommigen een ja en voor een ander een misschien. 

Inmiddels is het weer mogelijk om – al dan niet in kleinere groepen – face to face te trainen. Het online trainen blijft echter een feit, er zitten veel voordelen aan. Het scheelt in reistijd en reisbewegingen, wat goed is voor agendabeheer en het milieu. Bij een klein marktonderzoek blijkt dat opleidingsinstituten in Nederland trainingen online en blended blijven aanbieden, waarschijnlijk ook als corona niet meer de krantenkoppen regeert. TTA is hier geen uitzondering in, het online trainen is opgenomen in het trainingsaanbod. Het mooie hiervan is dat iedereen die meer kennis wil vergaren over middelen en het bespreekbaar maken van gebruik, zich hiervoor kan inschrijven. 

Tactus Training en Advies geeft inspirerende trainingen, cursussen en studiemiddagen op het gebied van verslavingszorg. Alles gericht op kennis- en deskundigheidsbevordering van professionals die een begeleidende of behandelende rol hebben. Het aanbod voor onze externe klanten is te vinden op: https://www.tactus.nl/trainingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?