Spring naar content
Onderzoek

Swipend van je probleem af?

Het idee van de app is simpel: deelnemers swipen foto’s van alcoholische drankjes van zich af en foto’s van alcoholvrije drankjes juist naar zich toe. De uitdaging is dit zo snel en nauwkeurig mogelijk te doen. Aan het eind van iedere sessie krijgen deelnemers hun score te zien. Een hoge score is mooi, maar de echte winst zit in de hersentraining die met het spel wordt gedaan.

Door deze training veranderen namelijk de onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden. De training is een soort hersengymnastiek, waarbij de deelnemers een nieuwe automatische reactie aanleren. De app is gebaseerd op een bestaande en succesvolle computerversie van de training die tot nu toe vooral in de verslavingskliniek wordt gebruikt.

Met een swipe-beweging van je alcoholprobleem af? Was het maar zo makkelijk. Toch kan de Breindebaas app probleemdrinkers op een eenvoudige manier helpen bij het minderen of stoppen met drinken.

Marloes Postel, senior onderzoeker

In het huidige onderzoek wordt bekeken of de training ook werkt buiten de verslavingszorg. En als app dus. Daarbij zijn drie zaken van belang: of het gebruik van de app leidt tot een afname van alcoholconsumptie, in hoeverre deelnemers de app volgens voorschrift gebruiken (therapietrouw) en de algehele tevredenheid met de app.

De animo voor gebruik is er in ieder geval wel: binnen korte tijd zijn ruim 1200 deelnemers van start gegaan met de Breindebaas app! De belangrijkste bevindingen van de pilot tot nu toe zijn:

  • De doelgroep die we bereiken drinkt fors (36 standaardglazen per week) en 93% heeft een AUDIT score >8
  • Deelnemers die de training afmaken (60-80%) laten een significante afname in wekelijkse alcoholconsumptie zien van 7/8 glazen
  • De helft van de deelnemers is erg enthousiast over de app, de andere helft is kritischer. Zij zien wel voordelen, maar vinden de app vooral saai. Er zijn veel verbetersuggesties verzameld voor de doorontwikkeling van de app

De app is ontwikkeld met behulp van een NWO-KIEM subsidie en in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…