Spring naar content
Publicaties

Handreiking voor gemeenten met GHB-problematiek

Stel de persoon met GHB-verslaving centraal, houdt constant contact met de cliënt en vorm klein maar daadkrachtig casusteam. In dit team werken gemeente Twenterand, politie en Tactus Verslavingszorg nauw samen en overleggen tweewekelijks om te komen tot oplossingen. Dat is de kern van de specifieke aanpak, ontwikkeld door en voor gemeenten die kampen met GHB-problematiek.

Gammahydroxyboterzuur (GHB) is een drug met een hoog risico op verslaving. Eenmaal verslaafd is het ontzettend moeilijk om hier vanaf te komen. Problematisch gebruik van en verslaving aan GHB kan lang verborgen worden gehouden. De drug is makkelijk zelf te maken, goedkoop en er zijn weinig uiterlijke kenmerken die door gebruik ontstaan. Personen met een GHB-afhankelijkheid zien zichzelf vaak niet als verslaafd. Afkicken is ontzettend moeilijk en het risico op terugval is groot.

Terugval

In de meeste gemeenten is geen aparte aanpak voor GHB-problematiek. Toch blijkt dit wel nodig, want een GHB-verslaving is te complex om via standaardmethoden aan te pakken. Daardoor kan een situatie ontstaan waarin de cliënt met GHB-problematiek steeds weer dezelfde cyclus doorloopt van hulp zoeken, behandeling krijgen, terugkeren in de oude omgeving en weer vervallen in het oude ritme.

Handreiking gemeentelijke aanpak

In Etten-Leur is door Jaap Malcontent (gemeente Etten-Leur) en Alex van Dongen (Novadic-Kentron) de basis gelegd voor een gemeentelijke aanpak voor GHB-problematiek. Etten-Leur diende als voorbeeld voor de pilot in de gemeente Twenterand, waar – in samenwerking met Tactus Verslavingszorg – de aanpak het afgelopen jaar is doorontwikkeld. De ervaringen uit deze beide gemeenten vormen de basis voor de handreiking, met concrete handvatten voor de implementatie en uitvoering van de aanpak. De handreiking is voor gemeenten die te maken hebben met cliënten met GHB-problematiek en hier mee aan de slag willen. 

Meer weten?

De handreiking is beschikbaar voor andere gemeenten. Deze is te downloaden van de website van het Trimbos Instituut.

Bron: Trimbos Instituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Onlangs bereikten we de 25.000 volgers op onze LinkedIn. Volgers meedoen aan een winactie, waarbij een rondleiding bij Tactory te winnen was. Dat deze locatie bij onze kliniek Oldenkotte gehuisvest is maakt het extra leuk om hier een kijkje te nemen.
Op 12 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Wat niet iedereen weet, is dat we bij Tactus ook palliatieve zorg bieden. Maar wat is dat precies en hoe gaat dit bij Tactus?
  • Werken bij
Cliënten zijn vaak al meerdere hulpverleners tegengekomen in hun leven. Ik probeer het vertrouwen te winnen van een cliënt. Dat doe ik vanuit de behandelvisie die we in de kliniek omarmen: we werken vanuit relationele veiligheid en zetten schematherapie in. Het opbouwen van een relatie, maar ook het begrenzen en het inzetten van interventies doen we op basis van schematherapie. Bij het begrenzen doen we dat ook vanuit (behoud van) de relatie.