Spring naar content
Artikelen

Sportproject voor ex-gedetineerden: ‘Óók, en juist tijdens corona’

2 maart 2021

Na een gevangenisstraf valt re-integreren in de maatschappij vaak zwaar. Normaal al, maar helemaal tijdens een coronacrisis. Goede ondersteuning is dan ook zeer welkom. En dus sloegen Tactus Verslavingsreclassering en sportschool The Gym in Apeldoorn de handen ineen en ontwikkelden een speciaal programma: sporten en bewegen op maat voor ex-gedetineerden tijdens een personal training.

Onder deskundige leiding werken de deelnemers zich wekelijks in het zweet, blazen ze stoom af, verbeteren hun conditie en mentale veerkracht én bouwen een stukje sociaal leven op. Nog geen twee maanden na de start van het experiment is er al een wachtlijst. ‘Dat luie, dat moeie was gelijk weg.’

‘We moeten toch iets met jouw cliënten kunnen,’ merkte sportschoolhouder René Diks op tegen Tactus reclasseringsmedewerker Leonie Scholten, zelf een enthousiast sporter in The Gym. Zowel René als personal trainer en Leonie als enthousiast sporter, weten maar al te goed hoe positief actief blijven bewegen werkt: ‘óók, en juist tijdens corona.’ Dat zou dus helemaal kunnen gelden voor de cliënten van Leonie die, na het uitzitten van een straf of binnen een strafrechtelijk kader, met tal van voorwaarden te maken hebben. En dan vanuit een moeilijke, vaak geïsoleerde positie hun leven weer op de rails moeten zien te krijgen. Met de crisis als extra verzwarende omstandigheid.

Mensen bouwen wat conditie op, voelen zich beter.

Na een inventarisatie in november is in januari de eerste groep van twaalf deelnemers gestart. In tweetallen krijgen de deelnemers, uiteraard met inachtneming van alle coronavoorschriften, personal training. ‘We kijken naar wensen en natuurlijk vooral mogelijkheden,’ lichten René en collega-trainer Ralf toe. ‘Maar je ziet echt bij iedereen vooruitgang. Mensen bouwen wat conditie op, voelen zich beter. En ze komen vaak al eerder, om een bakkie te doen, wat bij te kletsen, een beetje gezelligheid mee te krijgen.’

Deelnemer Ronnie was, naar eigen zeggen ‘na twintig maanden binnen zitten echt toe aan een andere omgeving en een beetje gezonde actie.’ Hij is afgevallen en zit  beter in zijn vel. ‘Al na de eerste keer trainen: dat luie, dat moeie was gelijk weg.’ Ronnie zou graag vaker per week willen trainen. Hij is niet de enige die gemotiveerd is: inmiddels staat een tweede groep te trappelen om ook aan de bak te kunnen.

Voor meer informatie, zowel inhoudelijk als van algemene aard, kan contact worden opgenomen met Leonie Scholten, Tactus Reclassering, l.scholten@tactus.nl 0620273455.

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Artikelen
Op 14 en 16 september liep, wandelde, fietste en reed ons team Intactus – cliënten en medewerkers van Intact en…
  • Blog: wij zijn Tactus
Als ervaringsdeskundige bij Tactus heb ik twee rollen. Ten eerste maak ik deel uit van het project ‘ambulante detox’. Dit betekent dat ik online cliënten ondersteun die thuis een detox doorlopen.
  • Artikelen
Onlangs hadden we in onze Piet Roordakliniek in Zutphen een speciale gast: Patrick van der Jagt, ook wel bekend als Caveman010.