Spring naar content
Artikelen

Sociotherapeuten uit onze jeugdkliniek aan het woord

3 juni 2021

In onze kliniek aan de Piet Heinstraat in Zutphen is één van de vleugels speciaal bedoeld voor jongeren van 13 tot en met 23 jaar. Hier bevindt zich namelijk onze jeugdkliniek. Collega’s Rik (senior sociotherapeut) en Jesse (sociotherapeut) werken beide in de jeugdkliniek en vertellen wat er zo mooi is aan het werken met deze jongeren.

Sociotherapeut Jesse van Gompel (29)

Jesse van Gompel

“Iedere groep hier bestaat uit zo’n 14 á 15 jongeren die hier intern verblijven. Iedere sociotherapeut is ook als coach aan een jongere gekoppeld voor begeleiding tijdens de behandeling. We stellen samen doelen op en we maken een signaleringsplan: wat merkt de jongere zelf op? Wanneer gaat het goed en wanneer wat minder? Zo maken we inzichtelijk hoe de jongere ervoor staat en waar hij of zij aan wil werken. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat jongeren nodig hebben, wat de behoeftes zijn en wat er nodig is om stappen te maken in hun eigen proces. Voor mij is de key to succes kijken naar hoe we jongeren verantwoordelijk kunnen laten voelen voor hun eigen proces en daar ook zelf de regie in te laten nemen.

Zelf werk ik heel graag met jongeren. Deze doelgroep kan door de jonge leeftijd soms kwetsbaarder zijn: puberen, jezelf ontwikkelen, jezelf leren kennen, dat is nogal wat. Maar diep van binnen willen ze vaak heel graag stappen maken, ze weten alleen nog niet zo goed hoe. Vaak hebben jongeren met een verslaving al veel meegemaakt en het is belangrijk om te begrijpen wat daarachter zit en hoe je daar mee omgaat. De juiste bejegening is dan heel prettig voor ze. Ik wil daarom ook veiligheid en vertrouwen creëren, dat is vaak de beste basis voor goed contact. Wanneer de jongere zich veilig voelt en mag en wil leren zie je dat dingen zoals afstand creëren of liegen plaats maken voor goede gesprekken en veel meer openheid naar ons toe. Dat is zo’n mooi kantelpunt!”

Senior sociotherapeut Rik Bos (44)

“Tijdens mijn werk op de groep en ben ik verantwoordelijk voor een veilig klimaat, waarin iedereen zich veilig voelt en er aandacht voor iedereen is. Als sociotherapeut ben ik ook individueel gekoppeld aan jongeren. Dat wil zeggen dat ik zicht hou op hun individuele traject en hun persoonlijke werkplan met opgestelde doelen, en dat we samen gesprekken voeren over hun ontwikkeling. Om de paar weken vinden er ook evaluaties plaats, waardoor er veel betrokkenheid is. Onze manier van werken is progressie/oplossingsgericht werken, vanuit de hulpvraag van de jongeren zelf. We proberen ondersteunend te zijn in de hulpvraag, waarbij de verantwoordelijkheid van de behandeling voor een groot deel bij de jongeren zelf ligt. Door het samenwerken bouwen we samen een band op, de jongeren kunnen mij ook altijd benaderen als er wat is.

Rik Bos

Wat mijn werk zo leuk maakt is voornamelijk de afwisseling en het idee dat ik wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze jongeren. Ik vind werken met jongeren veel leuker dan werken met volwassenen, omdat jongeren nog vol in hun ontwikkeling zitten. In de jeugdkliniek hebben we jongeren van 13 tot 23 jaar, en zelfs tussen die leeftijden zit weer een enorm verschil. Jongeren zijn aan echt nog aan het ontdekken en aan het leren, bovendien zijn ze veel onvoorspelbaarder dan volwassenen. De dynamiek is dus elke dag weer anders en dat maakt het zo leuk. Ze staan op een kruispunt en kunnen nog zoveel moois ontwikkelen!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Ik las een artikel over een tentoonstelling en boek van een fotograaf die ik verder niet kende: Rob Hornstra. Hij had in Utrecht jarenlang naast Kid gewoond, die een drank- en drugsverslaving had.
  • Artikelen
Intens, mooi en helpend: zowel begeleider Jaimie als deelnemer Sanne vinden de Talk ’n Joy week een ervaring voor het leven. Elk jaar organiseert Tactus in de zomervakantie deze week.
  • Artikelen
In navolging van de landelijke coronarichtlijnen biedt Tactus zorg op afstand, daar waar het kan. Helaas kunnen we niet alle…