Spring naar content
Tactus in Beeld

Sociotherapeuten uit onze jeugdkliniek aan het woord

3 juni 2021

In onze kliniek aan de Piet Heinstraat in Zutphen is één van de vleugels speciaal bedoeld voor jongeren van 13 tot en met 23 jaar. Hier bevindt zich namelijk onze jeugdkliniek. Collega’s Rik (senior sociotherapeut) en Jesse (sociotherapeut) werken beide in de jeugdkliniek en vertellen wat er zo mooi is aan het werken met deze jongeren.

Sociotherapeut Jesse van Gompel (29)

Jesse van Gompel

“Iedere groep hier bestaat uit zo’n 14 á 15 jongeren die hier intern verblijven. Iedere sociotherapeut is ook als coach aan een jongere gekoppeld voor begeleiding tijdens de behandeling. We stellen samen doelen op en we maken een signaleringsplan: wat merkt de jongere zelf op? Wanneer gaat het goed en wanneer wat minder? Zo maken we inzichtelijk hoe de jongere ervoor staat en waar hij of zij aan wil werken. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat jongeren nodig hebben, wat de behoeftes zijn en wat er nodig is om stappen te maken in hun eigen proces. Voor mij is de key to succes kijken naar hoe we jongeren verantwoordelijk kunnen laten voelen voor hun eigen proces en daar ook zelf de regie in te laten nemen.

Zelf werk ik heel graag met jongeren. Deze doelgroep kan door de jonge leeftijd soms kwetsbaarder zijn: puberen, jezelf ontwikkelen, jezelf leren kennen, dat is nogal wat. Maar diep van binnen willen ze vaak heel graag stappen maken, ze weten alleen nog niet zo goed hoe. Vaak hebben jongeren met een verslaving al veel meegemaakt en het is belangrijk om te begrijpen wat daarachter zit en hoe je daar mee omgaat. De juiste bejegening is dan heel prettig voor ze. Ik wil daarom ook veiligheid en vertrouwen creëren, dat is vaak de beste basis voor goed contact. Wanneer de jongere zich veilig voelt en mag en wil leren zie je dat dingen zoals afstand creëren of liegen plaats maken voor goede gesprekken en veel meer openheid naar ons toe. Dat is zo’n mooi kantelpunt!”

Senior sociotherapeut Rik Bos (44)

“Tijdens mijn werk op de groep en ben ik verantwoordelijk voor een veilig klimaat, waarin iedereen zich veilig voelt en er aandacht voor iedereen is. Als sociotherapeut ben ik ook individueel gekoppeld aan jongeren. Dat wil zeggen dat ik zicht hou op hun individuele traject en hun persoonlijke werkplan met opgestelde doelen, en dat we samen gesprekken voeren over hun ontwikkeling. Om de paar weken vinden er ook evaluaties plaats, waardoor er veel betrokkenheid is. Onze manier van werken is progressie/oplossingsgericht werken, vanuit de hulpvraag van de jongeren zelf. We proberen ondersteunend te zijn in de hulpvraag, waarbij de verantwoordelijkheid van de behandeling voor een groot deel bij de jongeren zelf ligt. Door het samenwerken bouwen we samen een band op, de jongeren kunnen mij ook altijd benaderen als er wat is.

Rik Bos

Wat mijn werk zo leuk maakt is voornamelijk de afwisseling en het idee dat ik wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze jongeren. Ik vind werken met jongeren veel leuker dan werken met volwassenen, omdat jongeren nog vol in hun ontwikkeling zitten. In de jeugdkliniek hebben we jongeren van 13 tot 23 jaar, en zelfs tussen die leeftijden zit weer een enorm verschil. Jongeren zijn aan echt nog aan het ontdekken en aan het leren, bovendien zijn ze veel onvoorspelbaarder dan volwassenen. De dynamiek is dus elke dag weer anders en dat maakt het zo leuk. Ze staan op een kruispunt en kunnen nog zoveel moois ontwikkelen!”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Werken bij
Als Amber na haar studie HBO-V tijdens vrijwilligerswerk in Cambodja een vacature van Tactus onder ogen komt, twijfelt ze geen moment. Ze is op zoek naar een baan die haar veel uitdaging biedt en omdat ze weinig van de verslavingszorg weet lijkt het haar extra interessant.
  • Hoe denkt Tactus over…?
Tactus vindt het belangrijk om maatschappelijke meerwaarde te genereren op het vlak van zorgverlening. Tactus doet dit op een duurzame manier voor mensen, voor de aarde en duurzaam wat betreft financiële continuïteit en stabiliteit.
  • Blog: wij zijn Tactus
“Het is vandaag zondag”, zegt de man van begin vijftig. Ik zit aan de hoge tafel met een kartonnen bekertje koffie. “Dan hoef ik straks niet af te wassen.”