Spring naar content
Tactus in Beeld

Nieuw LVB-proof werkboek ontwikkeld voor Seeking Safety-behandeling 

30 augustus 2022

Vorig jaar heeft Tactus samen met Trajectum en Pluryn een addendum ontwikkeld dat Seeking Safety, een behandelmethode voor mensen met verslaving en traumagerelateerde klachten, geschikt maakt voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Naar aanleiding daarvan is er nu een nieuwe versie van het werkboek ontwikkeld die aansluit bij de LVB-doelgroep, compleet met passende afbeeldingen en duidelijke iconen. 

Elske Roeleveld

Na het ontwikkelen van het addendum was het tijd voor een volgende upgrade: dit keer was het bijpassende werkboek aan de beurt. “De Seeking Safety-behandeling is door het addendum helemaal LVB-proof gemaakt, bijvoorbeeld door heldere uitleg, simpele taal en korte opdrachten. Dan wil je natuurlijk dat het werkboek vervolgens ook goed aansluit bij de LVB-doelgroep”, vertelt collega Elske, die het project coördineert. 

Die wens was er niet alleen onder collega’s van Tactus, ook bij de cliënten was er behoefte aan verduidelijking: “We merkten soms dat de doelgroep niet alle plaatjes even goed snapte. Inhoudelijk was het werkboek gewoon goed, maar het kon echt beter qua plaatjes en de totale uitstraling”, vertelt Elske. “Het was eerst behoorlijk basic, nu hebben we het op laten maken door een vormgever en ziet het er een stuk beter en vooral overzichtelijker uit. Nu is alles uitgelegd met kleuren en kleine icoontjes, zoals duimpjes omhoog die steeds herhaald worden.” Ook heeft een illustrator mooie illustraties ontwikkeld, voor de twaalf onderwerpen die het addendum heeft, ieder met een eigen thema.  

Het mooie is, dat het werkboek niet alleen door Tactus gebruikt kan worden, maar ook door andere collega-instellingen en behandelaren. Het project rondom het addendum is gesubsidieerd door KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg) en op de projectpagina van hun website is alle informatie, inclusief het gehele werkboek, terug te vinden. “We denken dat er best veel behoefte is aan zo’n product”, legt Elske uit. “Qua behandeling zijn er veel opties voor verslaving en voor trauma, maar er is maar weinig aanbod als het gaat om cliënten met verslaving, trauma én LVB.  

Ben je benieuwd geworden naar het uiteindelijke werkboek? Op de projectpagina van het KFZ kun je het werkboek terugvinden bij ‘eindproducten’. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….