Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Just another day at the office

7 mei 2024

Het was eindelijk lente, zo midden in de meivakantie. 24 graden met zon! Laat dat nou net de dag zijn dat we onze Talk ’n Joy jongerendag hadden georganiseerd. Wat een geluk!

De meeste jongeren kenden elkaar al van eerdere Talk ’n Joy activiteiten, maar niet iedereen. We begonnen dus met een kort voorstelrondje en stelden een aantal vragen om het ijs wat te breken en de spanningen te verminderen. Na de kennismaking vertrokken we met elkaar naar de boerderij, maar niet zomaar een boerderij. Een boerderij met heel veel koeien (maar echt heel veel), maar daarnaast ook heel veel alpaca’s. En daar kwamen we voor: een wandeling met alpaca’s. Iedere jongere kreeg een eigen alpaca aan een lijntje, waar ze mee mochten lopen. Dat is toch weer even wat anders dan de hond uit laten.

Waardevolle gesprekken

Wist je dat alpaca’s echte gevoelsdieren zijn? Wanneer jij gespannen bent voelen ze dit aan en is de kans groot dat ze stoppen met lopen. Pas als jezelf weer tot rust bent gekomen, wandelt de alpaca weer verder. Ze voelen dus aan hoe wij ons voelen, en passen zich daar op aan. Kun je leiden en zelfverzekerd staan of lopen, dan zal de alpaca eerder meelopen dan wanneer je het erg spannend vindt. Nou, dat hebben we gemerkt! In het begin ging het allemaal wat moeizamer, een aantal van de alpaca’s liep niet makkelijk mee en eentje ging zelfs demonstratief zitten. De jongeren gaven elkaar gelijk adviezen en zo gingen we door met de wandeling. Het ging steeds makkelijker en de jongeren voelden zich steeds meer op hun gemak, net als de alpaca’s. Ondertussen voerden we gesprekken met de jongeren over de thuissituatie, spanningen en school. Soms is het veel fijner om gesprekken te voeren in de natuur. Zo hoeven de jongeren je ook niet de hele tijd aan te kijken.

Soms is het veel fijner om gesprekken te voeren in de natuur

Wist je dat jongeren het lastig kunnen vinden om oogcontact te maken tijdens een spannend gesprek? Daarom kan het goed zijn om gevoelige gesprekken met jongeren te bespreken tijdens een wandeling, in de auto, of tijdens een activiteit. Geen van de jongeren had eerder gewandeld met alpaca’s, maar ze gaven aan dat ze het een bijzondere ervaring vonden.

Goede eigenschappen

Na het wandelen zijn we teruggegaan naar kantoor voor een gezellige lunch met elkaar. De middag stond in het thema van verschillende kleuren en karaktereigenschappen. Iedereen heeft verschillende karaktereigenschappen: leuke karaktereigenschappen, en misschien ook wel minder leuke karaktereigenschappen. Al die karaktereigenschappen maken wie je bent en iedereen is uniek. Aan dit thema hadden we een creatieve opdracht gekoppeld: decopatchen. Iedereen kreeg een diertje, op dat moment nog bruin/grauwig, die ze met verschillende kleuren decopatch-papier allemaal een eigen karakter konden geven. De jongeren gingen ijverig aan de slag. Ondertussen spraken we over hun eigen karaktereigenschappen, waarbij ze aangaven dat ze het soms lastig vinden om hun goede eigenschappen te benoemen. Daar stonden we dus even extra bij stil.

We staan vaak stil bij de dingen die niet goed gaan, maar soms lijken we de goede dingen te vergeten. Op welke karaktereigenschappen van jezelf ben jij trots? Na het decopatchen sloten we de dag met elkaar af. De jongeren gaven aan vooral een leuke dag te hebben gehad, maar ze vonden het ook heel waardevol om weer te kunnen praten met lotgenoten van de zelfde leeftijd. Al met al was het een prachtige en waardevolle dag samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…