Spring naar content

Implementatieonderzoek eHealth bij Tactus 

“eHealth moet een vanzelfsprekend en integraal onderdeel worden in ons zorgproces” aldus Karlijn de Groot, programmamanager digitale zorg. Zo ziet Tactus de rol van eHealth om toegankelijke en effectieve zorg te leveren aan cliënten. eHealth betreft het gebruik van technologie om gezondheid en welzijn te verbeteren. Dit kunnen allerlei soorten technologische innovaties zijn, denk aan Verslaving de Baas in Minddistrict, virtual-reality-toepassingen (zoals CleVR en VRelax), de apps Breindebaas en Middelenmeter of de alcoholenkelband; er zijn nog tal van andere voorbeelden.

Tactus en de medewerkers vinden eHealth belangrijk, maar we gebruiken het nog niet zo vaak als we zouden willen. Dit heeft verschillende oorzaken. Het komt onder andere doordat eHealth niet altijd gebruiksvriendelijk is, doordat medewerkers en cliënten soms niet bekend zijn met eHealth of doordat het onvoldoende duidelijk is welke plek de verschillende eHealth-toepassingen innemen binnen de zorgpaden.

In zijn promotieonderzoek gaat collega Ruben Veltman in samenwerking met professionals bij Tactus Verslavingszorg, maximaal drie eHealth-implementatietrajecten uitvoeren bij drie teams.

Als PhD-student bij Universiteit Twente (UT) is Ruben Veltman verbonden aan het lectoraat Technology, Health & Care van Hogeschool Saxion. Tevens is hij werkzaam als docent–onderzoeker bij de opleiding Social Work, specialisatie Jeugd én als onderzoeker bij Tactus.

Deelname onderzoek

Ruben is in gesprek met verschillende teams over deelname aan het implementatieonderzoek. Ruben: “Deelnemen aan het onderzoek betekent dat we samen met het team één eHealth-toepassing gaan implementeren op basis van een wetenschappelijk model. Dit doen we volgens de principes van actieonderzoek waarin directe verandering en verbetering van de praktijk centraal staan aan de hand van terugkerende cycli van planning, actie en reflectie. De professionals in de teams nemen actief deel aan het onderzoeksproces om een eHealth-toepassing goed ingebed te krijgen in de zorg aan onze cliënten.”

Daarnaast worden middels een nul- en nameting de adoptiebereidheid en technologiecompetenties van professionals gemeten, omdat zij een belangrijke sleutel zijn in het implementatieproces. Met de adoptiebereidheid wordt het besluitvormingsproces bedoeld om eHealth te gebruiken in de zorg aan cliënten. Het uiteindelijke doel is dat eHealth-toepassingen een vanzelfsprekend onderdeel worden van de verslavingszorgbehandelingen.

Het eHealth-team is nauw betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van het onderzoek onder leiding van Karlijn de Groot.

Het begeleidingsteam bestaat uit co-promotoren Joanneke van der Nagel (Tactus en UT) en Marloes Postel (Saxion) en promotor Saskia Kelders (UT).

Mocht je interesse gewekt zijn en wil je eens van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact op via r.veltman@tactus.nl of r.veltman@saxion.nl

  • Het gebruik van eHealth in de zorg in Nederland blijft langzaam maar gestaag groeien. Meer zorgverleners kijken positief aan tegen de mogelijkheden van digitale zorg. Dat blijkt uit de jaarlijkse E-healthmonitor van het RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?