Spring naar content
Werken bij

‘Humor en nuchterheid mogen niet ontbreken als je met jongeren werkt’

20 mei 2021

Werken met Jeugd en Jongvolwassenen

Marlijn Dompeling

Marlijn Dompeling, orthopedagoog generalist vindt jeugd en jongvolwassenen de leukste doelgroep om mee te werken: “Jongeren zijn altijd verbaasd als ze hier komen, dat ze vrij met ons over hun middelengebruik kunnen praten dat vinden ze fijn.”

“Ons uitgangspunt is niet dat ze stoppen met gebruik. We willen het gebruik bespreekbaar maken en aansluiten bij wat zij willen en dat op een goede en gezonde manier. Wij behandelen jongeren met een verslaving maar we zien ook jongeren die niet verslaafd zijn maar door achterliggende problematiek toch problemen ondervinden van het middelengebruik.

Geen enkele jongere is hetzelfde, dat maakt dat ze ook verschillend benaderd moeten worden en dit zorgt voor veel afwisseling. Voor het werken met deze doelgroep is het van belang dat je systemisch kunt kijken, insteken en werken, want je hebt met veel partijen te maken (bijv. de ouders), en dat je dit ook meeneemt in je beeldvorming en behandeling. Meerzijdige partijdigheid komt hierbij ook goed van pas, je bent voor de een zonder tegen de ander te zijn. We zoeken ook heel erg de samenwerking met andere instanties, waar je vaak veel energie in moet steken maar wat ook veel oplevert. Tot slot zijn humor en nuchterheid twee eigenschappen die ook niet bij je mogen ontbreken, het blijven immers jongeren!” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….