Spring naar content
Hoe denkt Tactus over…?

Duurzaamheid

21 juni 2021

Tactus vindt het belangrijk om maatschappelijke meerwaarde te genereren op het vlak van zorgverlening. Tactus doet dit op een duurzame manier door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Duurzaam voor mensen, voor de aarde en duurzaam wat betreft financiële continuïteit en stabiliteit.

De duurzame aanpak voor mensen komt tot uitdrukking in Social Return on Investment (SROI). Daarbij streeft Tactus naar een voldoende score op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

Duurzaamheid voor de aarde en het milieu realiseren we door het beperken van energiegebruik.

De Greendeal is een samenwerking binnen de zorg die bijdraagt aan duurzaamheid voor een gezonde toekomst. Tactus kiest ervoor om op eigen kracht te verduurzamen door het doen van de EED* audit. Deze audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. Het gaat hier onder andere om het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties, inclusief het vervoer en de warmte.

Hieronder de onderdelen waarmee Tactus bezig is te verduurzamen:

 • Bij het vervangen van onderdelen in gebouwen worden duurzame keuzes gemaakt.
  Een grote warm water boiler wordt vervangen voor een duurzamer en zuiniger type.
 • Tactus heeft 564 zonnepanelen op de HHK aan de Piet Heinstraat 27. Dit levert op jaarbasis een vermogen van 200.000 kWh op en is ongeveer twee-derde van het totale verbruik van de kliniek.
 • Alle verlichting wordt vervangen door Led, ook de noodverlichting die continu brandt.
 • Voor alle gebouwen (huur en/of eigendom) die groter zijn dan 125m2 is de EED* audit uitgevoerd. Alle besparende maatregelen zijn uitgevoerd.
 • Tactus heeft een Energie Monitorings Systeem (EMS), dat inzicht geeft waar energie wordt verspild. Dit wordt vervolgens direct aangepakt en duurzaam opgelost.
 • Tactus kent gescheiden afvalstromen om een bijdrage te leveren aan de circulaire maatschappij. Denk aan: papier, karton, glas, klein chemisch afval, lampen en medisch afval.

Gerelateerd

 • Blog: wij zijn Tactus
De korte opname in juli van dit jaar heeft me veel gebracht. Vooral meer rust. Iets maakt dat ik mezelf…
 • Werken bij
Je eigen tijd indelen, dat is een van de grote voordelen van het werken in een flexpool en voor Verpleegkundige Daniella Huizinga ideaal in haar huidige situatie, want er is een kleine op komst! Straks na haar verlof kan ze haar 24 uur zelf indelen zoals zij dat wil.
 • Onderzoek
Tijdens de NISPA dag op woensdag 14 oktober 2022, heeft Joanneke van de Nagel gesproken over: Wat is inclusieve technologie en hoe passen we dit toe?