Spring naar content
Hoe denkt Tactus over…?

Duurzaamheid

19 januari 2023

Tactus vindt het belangrijk om maatschappelijke meerwaarde te genereren op het vlak van zorgverlening. Tactus doet dit op een duurzame manier door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Duurzaam voor mensen, voor de aarde en duurzaam wat betreft financiële continuïteit en stabiliteit.

De duurzame aanpak voor mensen komt tot uitdrukking in Social Return on Investment (SROI). Daarbij streeft Tactus naar een voldoende score op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

Duurzaamheid voor de aarde en het milieu realiseren we door het beperken van energiegebruik en reductie van (CO2-)uitstoot.

De Greendeal is een samenwerking binnen de zorg die bijdraagt aan duurzaamheid voor een gezonde toekomst. Tactus kiest ervoor om op eigen kracht te verduurzamen door het doen van de EED-audits. Deze audit komt voort uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. Het gaat hier onder andere om het energieverbruik van gebouwen, processen en installaties, inclusief het vervoer.

Hieronder de onderdelen waarmee Tactus bezig is te verduurzamen:

 • Bij het planmatig vervangen van bouwkundige en installatietechnische onderdelen in gebouwen worden duurzame keuzes gemaakt. Een conventionele centrale verwarmingsinstallatie zal eerder worden vervangen door een hybride of water-water warmtepomp (verwarmen/koelen).
 • Bij vervanging van huishoudelijke apparatuur kiezen we natuurlijk voor energiezuinige apparatuur (minimaal label A++).
 • Tactus heeft 564 zonnepanelen op de HHK aan de Piet Heinstraat 27. Dit levert op jaarbasis een vermogen van 200.000 kWh op en is ongeveer twee-derde van het totale verbruik van de kliniek. Onze nieuwe kliniek in Rekken zal ook voorzien worden van zonnepanelen.
 • Alle verlichting is of wordt vervangen door led, ook de noodverlichting die continu brandt.
 • Voor alle gebouwen (huur en/of eigendom) die groter zijn dan 125m2 is de EED-audit uitgevoerd. Alle besparende, erkende maatregelen zijn gepland of inmiddels uitgevoerd.
 • Tactus heeft een Energie Monitorings Systeem (EMS), dat inzicht geeft waar energie wordt verspild. Door de directe signalering kan sneller en gerichter een duurzamere maatregel worden getroffen.
 • Tactus kent gescheiden afvalstromen om een bijdrage te leveren aan de circulaire maatschappij. Denk aan: papier/karton, glas, klein chemisch afval, lampen en medisch afval.
 • Via een routekaart wordt gestreefd naar 50% reductie van CO2 in 2030 – zo is Tactus op weg naar duurzamer vastgoed.

Gerelateerd

 • Publicaties
In het Zwitserse tijdschrift Spectra is een interview gepubliceerd met Joanneke van der Nagel. Joanneke heeft het pilotproject “Collaboration Handicap et Addiction” vanuit haar expertise Verslaving & LVB begeleid.
 • Werken bij
Binnen Tactus zijn ze een beetje een vreemde eend in de bijt; de drie geestelijke verzorgers. Ze bieden begeleiding, hulp en advies aan cliënten met levensvragen. Collega Aris Gude is een van hen, werkzaam in de forensische verslavingskliniek in Zutphen en Apeldoorn.
 • Blog: wij zijn Tactus
“Dit is echt je ding hé, bemoeizorg”, zegt mijn werkdate als we na het laatste huisbezoek in de auto zitten. Volmondig zeg ik “ja.” Ik denk: dat heeft ze heel goed opgemerkt.