Spring naar content
Werken bij

‘Als je écht contact met ze maakt zie je een mooi mens’

13 februari 2024

Werken op het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC)

Eva Groen

‘Werken in de verslavingszorg is zo anders dan veel mensen denken. Ik krijg vaak te horen ‘Wat spannend of heftig’, maar zo zie ik het niet. Nou werk ik binnen de verslavingszorg wel met een pittige doelgroep en maak ik zeker veel mee maar dat is niet gek, cliënten hebben vaak een trauma opgelopen of een persoonlijkheidsstoornis. Als je echt contact met ze maakt zie je een mooi mens’.

Eva Groen werkt als Agoog II op het Intramuraal Motivatiecentrum (een klinische voorziening) in Zutphen, hier helpen ze mensen hun motivatie voor gedragsverandering verder te ontwikkelen en versterken en proberen ze duidelijk te krijgen welke hulpvragen iemand heeft.

‘Ik werk met een hele diverse doelgroep (man/vrouw gemengd). Mensen met vaak een grote afstand tot de samenleving en problemen op allerlei gebieden in hun leven (bijv. geen goede leefomgeving of problemen met hun financiën). Ze volgen hier een intensief behandelprogramma. Als team geven we bijvoorbeeld groepsmodules zoals Verslaving de Baas. Maar ook themablokken die speciaal ingaan op de behoefte van de cliënt. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig om de cliënten goed voorbereid de feestdagen in te laten gaan; dat is een lastige tijd voor ze. Zorgen dat je daar als afdeling goed doorheen komt is belangrijk voor ons. Ook ben ik persoonlijk begeleider van 2 a 3 cliënten. We bekijken van te voren met het team bij welke agoog de cliënt het beste past. We weten van elkaar waar onze krachten liggen en zorgen voor de beste match voor de cliënt.

Het mooiste vind ik dat als een cliënt met ontslag gaat en alles goed voor elkaar heeft. Zo was er een aantal jaren geleden een meisje die bij ons voor een behandeling kwam. Nu volgt ze zelf een opleiding in de zorg, zo knap dat het haar gelukt is dat allemaal voor elkaar te krijgen! Of een cliënt die van de straat kwam en na onze behandeling beschermd is gaan wonen en waar het heel goed mee gaat. We hebben af en toe nog contact met ze, net als met andere cliënten. Te horen dat het goed met ze gaat doet ons goed maar ook cliënten die nog in het begin van hun behandeling staan. Daarom dat we ze uitnodigen om hun herstelverhaal te doen, zo is de cirkel ook weer mooi rond!’

Benieuwd naar het werken in de verslavingszorg?

Lees hieronder meer ervaringsverhalen of bekijk gelijk onze vacatures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.