Spring naar content
Werken bij

‘Als je écht contact met ze maakt zie je een mooi mens’

13 februari 2024

Agoog op het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC)

Eva Groen

Werken in de verslavingszorg wordt vaak gezien als spannend en heftig, maar volgens Eva Groen, die werkt als Agoog II bij het Intramuraal Motivatiecentrum in Zutphen, ligt dat anders. “Veel mensen denken dat werken in de verslavingszorg altijd spannend of heftig is, maar zo zie ik het niet,” vertelt Eva. “De verslavingszorg kent veel doelgroepen. Ik heb gekozen om te werken met een pittige doelgroep en daardoor maak ik veel mee, maar dat hoort erbij. Veel cliënten hebben trauma’s opgelopen of hebben een persoonlijkheidsstoornis. Wanneer je echt contact met ze maakt, zie je de mooie mensen die ze zijn.”

Eva’s werkplek, het Intramuraal Motivatiecentrum, helpt mensen om hun motivatie voor gedragsverandering te ontwikkelen en te versterken, en om hun hulpvragen duidelijk te krijgen. Hier volgt een diverse groep cliënten, mannen en vrouwen, een intensief behandelprogramma. Deze mensen hebben vaak een grote afstand tot de samenleving en kampen met problemen op verschillende levensgebieden, zoals een slechte leefomgeving of financiële problemen.

Eva vertelt: “We bieden als team groepsmodules aan zoals ‘Verslaving de Baas’, maar ook themablokken die inspelen op de specifieke behoeften van de cliënt. Op dit moment bereiden we onze cliënten bijvoorbeeld goed voor op de feestdagen, een moeilijke periode voor velen van hen. Het is belangrijk dat we als afdeling deze tijd goed doorkomen.” Daarnaast begeleidt Eva persoonlijk 2 tot 3 cliënten. “We kijken van tevoren met het team welke agoog het beste bij een cliënt past. We weten waar onze krachten liggen en zorgen zo voor de beste match.”

Het mooiste aan haar werk vindt Eva het moment waarop een cliënt met ontslag gaat en alles op orde heeft. “Een paar jaar geleden hadden we een meisje dat hier behandeld werd. Nu volgt ze zelf een opleiding in de zorg, ontzettend knap dat ze dat voor elkaar heeft gekregen! Of de cliënt die van de straat kwam en na onze behandeling beschermd is gaan wonen en het nu heel goed doet. We houden af en toe nog contact met hen, net als met andere cliënten. Het doet ons goed om te horen dat het goed met ze gaat, ook voor cliënten die nog aan het begin van hun behandeling staan. Daarom nodigen we ze uit om hun herstelverhaal te doen, zo maken we de cirkel weer mooi rond!”

Benieuwd naar het werken in de verslavingszorg?

Lees hieronder meer ervaringsverhalen of bekijk gelijk onze vacatures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Onlangs bereikten we de 25.000 volgers op onze LinkedIn. Volgers meedoen aan een winactie, waarbij een rondleiding bij Tactory te winnen was. Dat deze locatie bij onze kliniek Oldenkotte gehuisvest is maakt het extra leuk om hier een kijkje te nemen.
Op 12 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Wat niet iedereen weet, is dat we bij Tactus ook palliatieve zorg bieden. Maar wat is dat precies en hoe gaat dit bij Tactus?
  • Werken bij
Cliënten zijn vaak al meerdere hulpverleners tegengekomen in hun leven. Ik probeer het vertrouwen te winnen van een cliënt. Dat doe ik vanuit de behandelvisie die we in de kliniek omarmen: we werken vanuit relationele veiligheid en zetten schematherapie in. Het opbouwen van een relatie, maar ook het begrenzen en het inzetten van interventies doen we op basis van schematherapie. Bij het begrenzen doen we dat ook vanuit (behoud van) de relatie.