Spring naar content

Hulp voor naasten

Kinderen van ouders met verslavingsproblemen

Als één of beide van je ouders een verslaving heeft, komt er veel op jouw schouders terecht. Je hoeft er écht niet alleen voor te staan.

Tactus kan je in contact brengen met andere jongeren van ouders met verslavingsproblemen. We bieden een luisterend oor en helpen je verder.

Praten en leuke activiteiten

Heb je het idee dat jij de enige bent met die vragen en zorgen over je thuissituatie? Wees gerust, je bent niet de enige. Vaak lopen jongeren niet te koop met het feit dat één van hun ouders, of beide ouders, drugs gebruiken, alcohol- of gokproblemen hebben. Toch kun je er als ‘kind van’ wel last van hebben.

Praten of leuke dingen doen met anderen in gelijke situaties kan veel steun en rust geven.

Wanneer je vader en/of moeder verslavingsproblemen heeft, kan hij of zij dat vaak niet goed uitleggen. Wil je dat begrijpen, zodat je er beter mee om kan gaan? Volg de ‘Alles op zijn KOPP’ training.
De Talk ’n Joy dagen en week zijn speciaal voor jongeren waarvan de vader en/of moeder een verslavingsprobleem heeft (gehad). Tijdens deze dagen worden er veel leuke dingen gedaan en kun je praten over wat jou bezighoudt.
DJ MIK staat voor ‘De Jonge Mensen In Kracht’ en is een zelfhulpgroep voor, door en met jongeren tussen de 16 en de 28 jaar op diverse locatie van Tactus.

Hulp bij het erover praten

Vind je het lastig om over je thuissituatie te praten? Het Trimbos Instituut heeft een reeks informatieboekjes ontwikkelt om je als te helpen hierover met je ouders en anderen te praten. Je leert de problematiek van je ouder beter begrijpen, krijgt tips hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen. Deze boekjes kun je downloaden via het Trimbos Instituut.

Luisterend oor en advies

Ben je niet zo ’n prater in een groep? Heb je behoefte aan een één-op-ééngesprek waarin je persoonlijk advies wil? Je kunt afspreken met iemand van Tactus, zonder dat er anderen bij zijn. Deze afspraken kunnen thuis plaatsvinden, op school of een andere plek waar jij je fijn voelt. Neem gerust contact met ons op. Je kan bellen maar ook  chatten van 13.00 tot 17.00 uur.

088 382 28 87

Omgaan met ouders met verslavingsprobelem

Veelgestelde vragen