Hulp voor naasten
Kinderen van ouders met verslavingsproblemen
Als één of beide van je ouders een verslaving heeft, komt er veel op jouw schouders terecht. Je hoeft er écht niet alleen voor te staan.
Tactus kan je in contact brengen met andere jongeren van ouders met verslavingsproblemen. We bieden een luisterend oor en helpen je verder.
Praten en leuke activiteiten
Heb je het idee dat jij de enige bent met die vragen en zorgen over je thuissituatie? Wees gerust, je bent niet de enige. Vaak lopen jongeren niet te koop met het feit dat één van hun ouders, of beide ouders, drugs gebruiken, alcohol- of gokproblemen hebben. Toch kun je er als ‘kind van’ wel last van hebben.
Praten of leuke dingen doen met anderen in gelijke situaties kan veel steun en rust geven.
Hulp bij het erover praten
Vind je het lastig om over je thuissituatie te praten? Het Trimbos Instituut heeft een reeks informatieboekjes ontwikkelt om je als te helpen hierover met je ouders en anderen te praten. Je leert de problematiek van je ouder beter begrijpen, krijgt tips hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen. Deze boekjes kun je downloaden via het Trimbos Instituut.
Luisterend oor en advies
Ben je niet zo ’n prater in een groep? Heb je behoefte aan een één-op-ééngesprek waarin je persoonlijk advies wil? Je kunt afspreken met iemand van Tactus, zonder dat er anderen bij zijn. Deze afspraken kunnen thuis plaatsvinden, op school of een andere plek waar jij je fijn voelt. Neem gerust contact met ons op. Je kan bellen maar ook chatten van 13.00 tot 17.00 uur.
088 382 28 87Omgaan met ouders met verslavingsprobelem
Veelgestelde vragen
Het fenomeen verslaving is van alle tijden. Alcoholisme, drugs- en seksverslaving bestaan al zo’n beetje sinds mensenheugenis, maar ook relatief nieuwe vormen van verslaving zoals obsessief gamen en internetten zorgen voor grote problemen.
Maar eigenlijk komen alle vormen van verslaving op hetzelfde neer: een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een gewoonte of een stof. Het zorgt voor steeds kortere perioden van gelukzaligheid die de verslaafde in een steeds dieper dal brengen.
In het filmpje Nuggets op Youtube wordt getracht de werking van een verslaving op een simpele, maar toch confronterende wijze te illustreren.
In de hoofdrol zien we een kiwi-vogel met een voorliefde voor magische goudklompjes die hem naar hogere sferen doen stijgen. Deze klompjes worden meer en meer een obsessie, en het gelukzalige gevoel wordt korter en korter. Uiteindelijk wordt de wereld om de kiwi heen steeds grauwer, en vindt hij zichzelf aan het einde van het filmpje alleen in het donker…
Heb je een vader of moeder die problemen heeft met alcohol, drugs of gokken? Heb je het idee dat jij de enige bent met die vragen en zorgen over hun gebruik?
Wees gerust, je bent niet de enige. Vaak lopen jongeren niet te koop met het feit dat een van hun ouders, of beide ouders, drugs gebruiken, alcohol- of gokproblemen hebben. Het zijn vaak dingen/problemen die je liever binnen je gezin houdt. Toch kun je er als ‘kind van’ wel last van hebben.
Ontspan jezelf
Ga sporten, muziek luisteren, spreek af met vrienden of kijk een film. Doe dingen die jij leuk vindt of waar je energie van krijgt.
Praat erover
Zorg dat er tijd is om rustig te praten. Kies iemand die je vertrouwt en waarmee je het fijn vindt om te praten. Of praat eerst met een deskundige of met lotgenoten (mensen die ook een vader of moeder hebben met een verslaving).
Wil je met je ouder praten over zijn/haar verslaving? Doe dit dan niet als hij of zij onder invloed is. Probeer te voorkomen dat het een waterval wordt aan voorbeelden en verwijten. Kies voor jezelf de belangrijkste punten om te bespreken. Benoem concrete voorbeelden.
Schrijf erover
Zet je gedachten op papier. Schrijven geeft je een beschermde omgeving om al je gedachten en zorgen te uiten. Dit kan eenmalig maar het kan ook helpen om iedere dag kort iets te schrijven. Maak je geen zorgen over wat je schrijft – het is alleen voor jezelf.
Zoek hulp
Zoek hulp als je merkt dat je teveel last hebt van de verslaving van je vader of moeder. Bij wie kan je terecht?:
- Je eigen huisarts
- De maatschappelijk werker of andere vertrouwenspersoon op school
- Een praatgroep voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem zoals Talk ’n Joy; op www.drankendrugs.nl vind je informatie over lotgenotengroep
- Tactus; je kunt ons bellen of met ons chatten voor advies en een luisterend oor
Stel voor om samen hulp te zoeken voor de verslavingsproblemen. Je kunt samen naar de huisarts gaan om hulp te vinden.
Zorg ervoor dat je niet continue verwijten maakt maar je kunt wel duidelijk aangeven wat je van diegene verwacht.
Neem afstand op het moment dat het teveel wordt of als hij/zij niet mee wilt werken. Het is niet de bedoeling dat jij ook in een neerwaartse spiraal beland.
Werk samen toe naar de professionele hulpverlening. Je kunt ons bellen of met ons chatten voor tips en advies. Wij staan je graag te woord.