Spring naar content
Werken bij

‘Een cliënt moet zich gehoord voelen’

Verpleegkundige in de intensieve behandelkliniek

‘Mensen met een verslavingsprobleem zijn hele gewone mensen zoals jij en ik’

Werken in de GGZ, dat wilde collega Firdaouss El Massoudi altijd al. Maar de verslavingszorg stond niet direct op nummer 1 want, dacht ze, daar moet je echt wel stevig voor in je schoenen staan. Maar toen ze bij toeval voor haar opleiding bij Tactus terechtkwam was ze direct verkocht en onderhand werkt ze alweer wat jaren als verpleegkundige op de Intensieve Behandelkliniek (IBK) in Zutphen.

“Als ik zeg dat ik in de verslavingszorg werk, reageren de meeste mensen met: “Oh wat heftig!” Maar zo ervaar ik dat zelf helemaal niet. Mensen met een verslavingsprobleem zijn hele gewone mensen zoals jij en ik, met dezelfde behoeftes en hobby’s. Het is mooi om als verpleegkundige de kracht van de cliënt te vinden en dat in te zetten om de verslaving de baas te worden. Dat hele traject, uitzoeken hoe iemand in elkaar zit en dat gezamenlijk met een multidisciplinair team, maakt het heel interessant. Het is soms ook echt een uitdaging. Zo hadden we een cliënt die om het minste of geringste hoog in de spanning schoot. Het liep op een gegeven moment zelfs zo op dat we de cliënt even hebben moeten afzonderen in een supportroom. Op dat moment is dat best intens maar sindsdien is de cliënt zo veranderd en hebben we als team, ondanks terugvalmomenten, zoveel bereikt. Daarom probeer ik ook altijd zoveel mogelijk te investeren in een vertrouwensband, zodat de cliënt zich gehoord voelt en ik weet wat er in iemand leeft. Bij bovengenoemde cliënt was bijvoorbeeld het vertrouwen in de zorg heel laag maar na een tijd werd er ingezien dat we er alleen zijn om te helpen.

Bij een terugval kijken we vooral naar wat er wel goed ging

Als je in de verslavingszorg werkt is het goed om het positieve van de cliënt te belichten, meestal zien ze dat zelf namelijk niet. Bijvoorbeeld door bij een terugval te evalueren wat er wel goed ging, in plaats van iemand op de vingers te tikken. Daarnaast geef ik voorlichting over medicaties en leefstijl. Omgaan met de bijwerkingen is een belangrijk aspect; bijvoorbeeld de zucht naar suiker kan groter worden. Daar begeleiden we de cliënt dan in. Mijn aanpak verschilt per cliënt. Bij Iemand met een licht verstandelijke beperking is het soms een uitdaging dit goed uit te leggen, veel herhalen is dan erg belangrijk.

Het werken op de IBK is veelzijdig en nooit saai. Soms worden we ook ingezet op andere afdelingen, die afwisseling vind ik leuk. Het team is heel divers en leeftijd speelt hier geen rol; jong en oud is hier werkzaam. Nieuwe collega’s worden gekoppeld aan een buddy zo leert iemand veel in een korte tijd en is er altijd iemand om op terug te vallen. Dat gevoel hebben in een team is belangrijk en dat ervaar ik hier, ook al werk ik er alweer een hele tijd, nog altijd!  

Interesse?

Ben jij verpleegkundige? Kom dan ook werken in de verslavingszorg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.