Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Stoppen met roken

Stoppen met roken

In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder. Het merendeel van de rokers roken sigaretten uit een pakje of shag.

De belangrijkste verslavende stof in tabak is nicotine. Naast nicotine zitten er ook andere schadelijke stoffen in tabak. 80% van de rokers heeft de wens om te stoppen. Stoppen met roken levert  een aanzienlijke gezondheidswinst op jezelf en je omgeving (meerokers).

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Dat komt omdat roken een verslaving is. Door de gewenning ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van roken. Stoppen met roken is niet alleen lastig vanwege de ontwenningsverschijnselen. Het is ook moeilijk omdat je een nieuwe invulling nodig hebt voor je gewoontes. Bij Tactus helpen we je van je tabaksverslaving af.

Stoppen met roken lukt beter met hulp

Wanneer je stopt onder begeleiding is de kans dat het lukt groter dan wanneer je het in je eentje probeert. Tactus begeleidt veel mensen bij het stoppen met roken.

Stoppen heeft de volgende gezondheidseffecten*:

  • Na 20 minuten daalt de bloeddruk en hartslag;
  • Na 12 uur is het niveau koolmonoxide in het bloed weer normaal;
  • Na 2-12 weken is de longfunctie en bloedsomloop verbeterd;
  • Na 1-9 maanden is de rokershoest weg en heeft de ex-roker meer adem;
  • Na een jaar is het verhoogde risico op coronaire hartziekten gehalveerd;
  • Na 5-15 jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker;
  • Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd;
  • Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Stoppen met roken voor de leeftijd van 50 jaar, halveert de kans om aan roken te overlijden. Des te langer het roken geleden is, des te sterker de risico’s op aan roken gerelateerde ziekten afnemen. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je al bij Tactus in behandeling bent kan je bij je behandelaar aangeven dat je wilt stoppen met roken. Die zal dan met je bekijken hoe dit in te passen in de behandeling.

Wanneer je niet bij Tactus in behandeling bent, wordt ondersteuning door Tactus niet vergoed. In dat geval adviseren we je om naar je huisarts te gaan. Vaak kun je dan met hulp van de praktijkondersteuner stoppen met roken. Ook zijn er verschillende groepscursussen en individuele stoppen met roken-coaches waar je je kunt melden voor hulp.

Zelfhulp

Wanneer je geen hulp wilt, zijn er ook andere mogelijkheden voor ondersteuning. Bijvoorbeeld met online zelfhulp: http://www.zelfhulptabak.nl/Portal

Ook zijn er gratis apps in de playstore of appstore. Tactus adviseert om gebruik te maken van de app Stopmaatje.

Vergoeding

Vanaf 1 januari 2020 gaat hulp bij stoppen met roken niet meer ten koste van het eigen risico. Dat betekent dat je elk jaar via de huisarts of een stoppen met roken –coach de hulp vergoed krijgt, en ook de eventuele ondersteunende medicatie.

Wanneer je al bij Tactus in behandeling bent kun je met je behandelaar bespreken dat je ook wilt stoppen met roken, dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

 

* bron: Trimbos Instituut