Spring naar content

Vanaf morgen legaal online gokken: collega Marco schuift aan bij talkshow HLF8

Vanaf vrijdag mogen tien gokbedrijven legaal online kansspelen aanbieden. Tot nu toe is online gokken verboden.

Het doel van deze gokwet is dat over drie jaar ongeveer 80% van de spelers gokt bij een vergunning houdend bedrijf. Om een vergunning te krijgen moet een bedrijf voldoen aan strenge eisen, onder meer op het gebied van verslavingspreventie en consumentenbescherming. De Kansspelautoriteit geeft aan streng te toetsen.

Het is goed dat er strengere eisen zijn. Er werd/wordt veel online gegokt. Waar we ons zorgen over maken is dat mensen die gokken alsnog in het illegale circuit geraken. Bijvoorbeeld omdat de spellen daar meer uitdaging bieden, spannender zijn. Dat is eigenlijk een springplank naar het illegale circuit. In het illegale circuit kunnen ze dan alsnog in de problemen komen.

Ook verwachten we een toename van mensen met een gokverslaving. Er zal door de nieuwe legale aanbieders reclame worden gemaakt waardoor meer mensen gaan gokken. Hoe meer het beschikbaar is hoe meer er ook mensen met verslavingsgevoeligheid tussen zitten die in de problemen komen. Dit kan maar zo 10% van alle gokkers zijn. Of het daadwerkelijk gaat toenemen zullen we gaan zien in Nederland door dit gezamenlijk te monitoren.

Door de legalisering van deze bedrijven lijkt het signaal afgegeven te worden door de overheid dat gokken heel normaal is, maar net als met andere middelen als alcohol en drugs of gamen moet je oppassen en de risico’s niet te licht nemen.

Collega en ervaringsdeskundige Marco Smit schoof gisteravond aan bij de talkshow ‘HLF8′ om te vertellen over de online gokmarkt die vrijdag opent en waarvoor de tien aanbieders een vergunning hebben gekregen om online gokken aan te bieden. Marco sprak onder andere over de jarenlange gokverslaving waar hij in het verleden mee worstelde en de voordelen en risico’s die hij ziet met de ingang van deze nieuwe wet. Bekijk hier het fragment in de uitzending van HLF8.

Ben je benieuwd hoe Marco na een jarenlange worsteling met zijn verslaving uiteindelijk in herstel kwam? Lees het ervaringsverhaal van Marco hier.