Spring naar content

Tussenevaluatie: wethouder Marcel Companjen over zijn deelname aan IkPas

IkPas 40 dagen is inmiddels in volle gang. Voorafgaand aan deze alcoholvrije periode spraken preventiewerker Bas Evers en wethouder Marcel Companjen elkaar al op het stadhuis van Harderwijk over de deelname van de wethouder. Nu de helft van de periode verstreken is vraagt Bas hem hoe de deelname aan IkPas hem tot nu toe afgaat.

Marcel, we zijn nu zo’n beetje op de helft van de veertig dagen. Hoe gaat het je tot nu toe af?

“Het gaat heel goed, in die zin dat ik weinig mis aan het niet drinken van alcohol. Ik drink gewoon vaker water en fris, en dat gaat prima. Door de situatie rondom het coronavirus raakt deze campagne een beetje op de achtergrond, wat natuurlijk logisch is, gezien wat we nu met z’n allen moeten doormaken. Daar is uiteraard alle begrip voor. Degenen die meedoen met de campagne zullen er naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon mee doorgaan.”

“Feit dat alle horeca dicht is, wat natuurlijk triest is voor de ondernemers, draagt er wellicht ook aan bij dat we wat bewuster over alcoholconsumptie nadenken. Ondanks dat de aandacht en de publiciteit nu natuurlijk gaat naar het terugdringen van het virus, moeten we niet vergeten dat alcohol nog steeds in de top drie van veelvoorkomende verslavingen staat. Dus als we dan toch nadenken over gezondheid kunnen we dat ook meenemen in het geheel.”

Zijn er ook moeilijkere momenten?

“Moeilijk niet echt hoor. Maar zo ‘s avonds rond uur of negen vind ik het soms wel lekker om een glaasje wijn in te schenken of een biertje te pakken. Met name als je met meerdere mensen onder elkaar bent wordt het je ook vaak aangeboden. Dan komt het wel eens voor dat ik best een glaasje had gelust. Dat doe ik dan niet, en gaat eigenlijk ook prima.”

“Vanuit mijn omgeving is er alle begrip voor, iedereen snapt waarom ik meedoe. Wel kan ik me indenken dat andere deelnemers er misschien meer vragen over krijgen vanuit hun omgeving. Dat hoorden we ook veel bij de eerste terugkoppeling van IkPas. Gelukkig wordt er ook vaak begripvol gereageerd en vinden anderen het vaak ook heel goed als je meedoet.”

Even een feitje: in Harderwijk doen er 188 mensen mee, waarvan een behoorlijk groot deel in de leeftijdscategorieën 46-55 jaar en 56-65 jaar zit. Bij elkaar zo’n negentig mensen, dus ongeveer de helft van het totaalaantal deelnemers. Wat vind je van die aantallen?

“Aan de ene kant heel erg mooi natuurlijk! Wel had ik eigenlijk gehoopt dat er de tweede ronde, na IkPas 30 dagen, nog meer mensen zouden meedoen en hun deelname dan ook laten registreren. Al weten we natuurlijk niet precies hoeveel mensen er daadwerkelijk meedoen, ik denk namelijk dat het er wel meer zijn, maar niet iedereen zich officieel ingeschreven heeft. Het is erg fijn dat er zoveel mensen meedoen en ik hoop dat er volgende keer ook meer jonge mensen gaan meedoen. Het zou mooi zijn als er ook onder andere leeftijdscategorieën meer bewustzijn ontstaat, mede dankzij deze actie.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook mee te doen?

“Naast dat het goed is voor je gezondheid, is het ook zo dat je je in algemene zin toch echt fitter en vitaler voelt door zo’n periode van geen enkel alcoholgebruik. Dat voordeel ervaar je pas als je meedoet en dat is ook waarom ik de uitdaging graag bij iedereen neer wil leggen. Ook zonder de IkPas-campagne kun je voor jezelf bepalen of je wel of niet drinkt. De gezondheidswinst die je ervan ervaart door het niet te doen en het feit dat je echt beter in je vel zit maken dat ik het iedereen kan aanraden.”