Spring naar content

Tactus rookvrij in 2021

De zorgprofessional rookt niet in werktijd. Helder en duidelijk is de boodschap eind juli van Ruud Rutten in het artikel op Contactus. Dat betekent dat er op alle locaties van Tactus niet meer gerookt wordt door het personeel. 

Harderwijk

De locatie Burgtstraat in Harderwijk heeft de eer de eerste rookvrije locatie te zijn. Een opsteker voor alle andere locaties. Rookvrij, het kan. Op locaties waar een inloop en gebruikersruimten zijn, is geheel rookvrij worden een ander verhaal. Hier is sprake van rookgestuurd en een mooi voorbeeld daarvan is de locatie Ripperdastraat in Enschede. 

We hebben een voorbeeldfunctie, dus als wij van cliënten verwachten dat ze stoppen met hun gebruik, moet de medewerker dit ook doen

Jos van Raalte, werkzaam als verpleegkundige in Harderwijk, wuift de eer weg van eerste rookvrije locatie want zo moeilijk was het niet om rookvrij te worden als er niemand rookt. Een Cruijffiaanse uitspraak waar niets tegen in te brengen is. Niet zolang is er een nieuwe collega werkzaam die rookt. Maar Jos heeft deze collega nog niet veel naar buiten zien lopen.

`Het roken is dus hier geen issue’, zegt Jos maar hij kent wel tijden dat er wel gerookt werd, ook toen hij werkzaam was op een andere locatie. `Een voordeel van roken is dat je geoorloofd om het uur naar buiten mag. Juist, om te roken. Hij ervaart een kleine onderbreking in het werk wel als prettig. Als je niet rookt, ga je niet zo snel even naar buiten’. Maar hij is zeker voorstander om niet te roken, en al helemaal niet op een Tactus locatie. ‘We hebben een voorbeeldfunctie, dus als wij van cliënten verwachten dat ze stoppen met hun gebruik, moet de medewerker dit ook doen’. 

Bas Evers, preventiemedewerker in Harderwijk: ’Ik houd mij vooral bezig met het rookvrij worden van schoolpleinen. En in een breder perspectief, de rookvrije generatie. Op 1 augustus dit jaar zijn alle scholen rookvrij. Ik weet dat locatie Harderwijk rookvrij is maar eigenlijk is dit niet een dingetje geweest. Als er geen rokers zijn, is rookvrij zijn niet moeilijk natuurlijk. Er is ook geen beleid voor uitgezet of een agendapunt op de vergadering geweest. 

Wat cliënten betreft, in de tweeënhalf jaar dat ik hier werk, heb ik nauwelijks cliënten voor of in de buurt van onze locatie zien roken. Slechts een paar keer zag ik dat iemand zijn of haar sigaret uitmaakte.’ Bas ziet Tactus wel als ambassadeurs van het rookvrij worden van de samenleving. Een rookvrije locatie past daar helemaal in.

Enschede

Manager van locatie Ripperdastraat, Michél van Naarden sprak vorig jaar in de tribune over rookgestuurd in plaats van rookvrij. In een jaar tijd heeft dit rookgestuurd zich verder uitgekristalliseerd binnen deze locatie in Enschede. 

‘Voor de poort is een tegel met Rookvrij erop en een tegel waar de peuk in kan. Binnen mag alleen nog gerookt worden in de huiskamer. Op het terrein mag gerookt worden op de klinkers. Kortom, de ruimte waar nog gerookt kan en mag worden is afgebakend. Wat voor alle andere middelen geldt, geldt ook voor roken. Er wordt voor alle middelen een veilige gecontroleerde omgeving aangeboden om te gebruiken. We kijken met cliënten naar de kwaliteit van leven en welke punten iemand kan zetten, we sturen dus het gebruik. 

Kortom, de ruimte waar nog gerookt kan en mag worden is afgebakend.

Naast het rookgestuurd worden zijn er meer dingen veranderd. Zo zijn de detectiepoortjes weg en staat en nu naast de beveiliger een ex-cliënt die gastheer is. Hij is uit gebruik en hij spreekt mensen ook aan op gebruik. Hij raakt de juiste snaar bij de cliënten. Mensen laten zich wel sturen.’ 

Het volgende dat staat te gebeuren is het rookvrij maken van de huiskamer. Volgens Michèl een stap te ver maar collega Ynske Nijland wil deze uitdaging graag aangaan.