Spring naar content

Sporten heeft een positief effect op het zelfvertrouwen van cliënten

Hockeyen, bootcampen en mountainbiken: in de kliniek in Rekken is het tegenwoordig aan de orde van de dag. Sinds een aantal maanden kunnen cliënten zich daar naar hartenlust uitleven bij allerlei sportactiviteiten. Maar waarom is het sporten geïntroduceerd en wat heeft het voor effect op de cliënten? Daar vertelt bewegingsagoog Mike Klinkhamer ons meer over.

Hoewel het sporten pas een paar maanden aan de gang is, spat het enthousiasme er nu al af bij de cliënten. Ook bewegingsagoog Mike is erg te spreken: “We vinden sporten van belang voor een complete behandeling: er komen belangrijke facetten in terug, zoals inspannen en ontspannen. Ook heeft het een positief effect op het zelfvertrouwen en merk ik dat cliënten langer gemotiveerd blijven nu er naast de therapieblokken ook meer ontspanning is.”

“Vaak hebben mensen die een langdurige verslaving achter de rug hebben ook lichamelijk een behoorlijke stilstand gehad”, vertelt Mike. “Wanneer je lichamelijk veel hebt ingeleverd door de verslaving, begin je conditioneel gezien op -10. Het is goed om cliënten weer in beweging te krijgen, zowel geestelijk als lichamelijk.”

Sportblokken

De twee hoofddoelen van het sporten zijn bewegingsactivering en bewegingsrecreatie. Op drie manieren wordt er sport aangeboden binnen de kliniek: als dagprogramma in de vorm van verschillende sportblokken, kliniek breed sporten waarbij iedereen mee mag doen, en één op één sporten als de cliënt dat nodig heeft. “Sommigen vinden het in de eerste instantie niks, maar de blokken zijn onderdeel van de behandeling, dus er wordt verwacht dat ze meedoen”, vertelt Mike. “Meestal is er daarna toch wel interesse. Een aantal sluiten zich daarna zelfs bij hardloopverenigingen aan!”

Het is goed om cliënten weer in beweging te krijgen, zowel geestelijk als lichamelijk

Mike Klinkhamer

Enthousiasme

Alle activiteiten zijn populair, maar trefbal in het bijzonder: “Heel speels en heel simpel. Supermooi om ze samen bezig te zien, de vonken vliegen er soms echt vanaf. Laatst deden we een spel met waterballonnen, ook heel spektakel”, lacht Mike. Toen de bewegingsagoog laatst twee weken op vakantie was werd het sporten dan ook erg gemist door de cliënten: “Toen ik na mijn vakantie aan kwam lopen begonnen enkelen al enthousiast te roepen dat er weer gesport kon worden. Voor velen is het echt iets om naar uit te kijken.”

De populariteit van het sporten merkt hij niet alleen uit het enthousiasme van de cliënten, maar ook aan de mate van deelname: “Ik heb vanaf de start aantallen bijgehouden wat betreft de deelname, en die liggen hoog. In het bijzonder natuurlijk nadat de kliniek een lockdown heeft gehad en er veel verveling was, maar ook daarna bleef er heel veel deelname.”

Volgens Mike ervaren de cliënten zelf ook veel voordelen door het sporten. Zo helpt het bijvoorbeeld om verveling tegen te gaan, wat vaak een rol speelt bij verslaving. “Verveling kan leiden tot een toename van trek, dus dit helpt zeker”, vertelt Mike. “Daarnaast hoor ik van cliënten dat het voor hen echt momenten zijn om even te ontladen en de spanning van de dag van zich af te laten glijden, waardoor ze zich minder overprikkeld en rustiger voelen.”