Spring naar content

Commissaris van de Koning zet zijn alcoholgebruik 40 dagen op pauze

Andries Heidema is commissaris van de Koning én ambassadeur van IkPas voor Overijssel. Tijdens de IkPas-campagne die momenteel loopt drinkt hij veertig dagen lang geen druppel alcohol. In een vraaggesprek vertelt hij wat dit voor hem betekent.

“De eerste dagen waren zeer gemakkelijk” is het eerste wat Andries Heidema kwijt wil over de veertig dagen geheelonthouding die hij is gestart. Enerzijds komt dit doordat hij anderhalve week door griep was geveld, maar anderzijds had hij ook niet anders verwacht. Hij ziet zichzelf immers als een zeer matig drinker. Hoe dat er bij hem uitziet?

Andries vertelt: “ik drink misschien hooguit tijdens twee gelegenheden per maand één of twee glazen wijn. Ik houd ook niet echt van iets anders. Ik ben niet zo’n bierdrinker en gedestilleerd moet ik al helemaal niets van hebben”. Wel laat hij zich met een lach ontvallen dat hem tijdens zijn griepaanval met verkoudheid een oude remedie door het hoofd schoot. Hij dacht: “zal ik een slok whisky of Beerenburger nemen tegen het hoesten?” Nee, hij heeft dit niet gedaan en dat komt echt niet door de uitdaging van veertig dagen geen alcohol drinken die hij aangaat. Als voorbereiding op alcoholvrije periode heeft Andries wel zijn omgeving ervan op de hoogte gesteld. Vooral omdat hij het een mooi initiatief vindt wat hij van harte ondersteunt.

Bewust een periode geen alcohol drinken kan voor niemand kwaad, is zijngedachte. Dat hij een warm pleitbezorger is heeft er ook direct toe geleid dat er in Huize Heidema door alle vaste bewoners geen alcohol wordt gedronken. In de praktijk komt het erop neer dat zijn vrouw ook om is, want ook zij heeft besloten tot 10 april geen alcohol meer te drinken. De eerste gelegenheid waarop ze normaal gesproken misschien wat alcoholisch zouden nuttigen heeft zich inmiddels voor gedaan. Bij de Deventer Thai werden de noodles dit keer weggespoeld met alcoholvrij bier, zoals op de foto te zien is. Andries zegt hierover: “ik denk dat we anders wel een wijntje hadden genomen samen, nu dus bewust niet en dat was ook helemaal prima”.

Zakenlunches en diners

Op de vraag hoe hij in zijn werk als Commissaris van de Koning omgaat met zijn eigen alcoholvrije werkelijkheid geeft hij aan: “Tijdens zakendiners drink ik sowieso niet, omdat ik dan scherp moet zijn. Ik zei eerder al dat de keren dat ik in een maand drink gemakkelijk op één hand te tellen zijn, maar zeker als ik met anderen eet waar belangrijke zaken worden besproken, drink ik sowieso niet. Ik merk dat ik snel licht in mijn hoofd wordt en daarom heb ik er geen enkele behoefte aan. Tijdens dergelijke diners zie ik wel dat men er gewoonlijk van uitgaat dat je alcohol drinkt. Dit zie je simpelweg aan het feit dat de bediening vaak extra moet lopen als je om een watertje of cola vraagt, want ze staan in principe bij elke gang weer klaar om een nieuw glas wijn bij je eten in te schenken. Bij lunches is dat overigens niet het geval”. Op deze manier wordt er volgens Heidema best wel eens wat gedronken terwijl er wordt gewerkt. Afgelopen maandag was er nog een bijeenkomst op het Catshuis waar alle Commissarissen van de Koning op bezoek waren bij Mark Rutte. Traditiegetrouw komen er dan altijd wel een aantal goede flessen wijn op tafel, door griep was hij hier echter niet bij.

Praten over alcoholgebruik

In zijn tijd als bestuurder heeft het alcoholgebruik van een collega hem wel eens zorgen gebaard. Hij vertelt hierover: “Dat is dus echt lastig om bespreekbaar te maken. Ik heb dat wel eens gedaan maar daar heb ik wel erg mee geworsteld moet ik zeggen. Dat vroeg erg veel tact en inlevingsvermogen. Iets voelt al snel als een verwijt als je over andermans drinken begint”. Het belang van er bewust mee bezig zijn vindt Andries Heidema groot, hij kan zich voorstellen dat veel alcohol drinken er gemakkelijk in kan sluipen. Hij moet wel zeggen dat als hij aan overmatige drinkers denkt comazuipers bij hem vooral ‘top of mind’ zijn. Het verrast hem enigszins als wordt gezegd dat met name de 55+ leeftijd een doelgroep is waar overmatig alcoholgebruik vaak voor komt. Hij beseft dat hij met zijn 57 jaar tot die doelgroep behoort en hij net als zijn leeftijdsgenoten vaak bij gelegenheden komt waar het heel gewoon is om wat alcohol te drinken.

De rest van de 40 dagen

Andries Heidema zal verderop in de periode van veertig dagen nog eens geïnterviewd worden. Eerste gelegenheid waar hij binnenkort misschien weer wat wordt uitgedaagd om nee te zeggen is de verjaardag van zijn zoon komend weekend. Hij zegt: “daar zal bier en wijn zijn, want daar houdt hij van. Ik ben benieuwd hoe zo’n feestje voor mij zal zijn”. Hierover later mogelijk meer.