Spring naar content

Lucia Rijker signeert kunst gemaakt door deelnemers Ripperdastraat

Collega Frank werkt bij onze locatie aan de Ripperdastraat in Enschede, waar deelnemers bij de dagbesteding samen gewerkt hebben aan een kunstwerk. Hij vertelt over het bijzondere drieluik dat hij met de deelnemers van de Ripperdastraat heeft gecreëerd én over de ontmoeting met Lucia Rijker die daaruit volgde.

“Wij zijn een dagbestedingslocatie en werken met een doelgroep met verslavingsproblematiek. Onze locatie werd gezien als een eindstation, maar door een nieuwe aanpak waarbij we mensen in hun kracht zetten en inspelen op talenten is onze locatie een tussenstation geworden met meerdere succesverhalen. Wij zien onze deelnemers niet als junkies of afval, maar als mensen met een verslavingsprobleem, die allemaal een nieuwe kans verdienen. Onze kracht is dat we werken vanuit gelijkheid, waardoor deelnemers snel aansluiten binnen de dagbesteding en we naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar.

Het idee ontstond bij mij om een drieluik te maken van bekende boksers die allemaal vanuit een moeizame positie topprestaties hebben geleverd. De volgende boksers staan afgebeeld op het drieluik: Mike Tyson, Lucia Rijker en Tyson Fury. Wij hebben deze boksers gekozen, omdat we willen laten zien dat je, ongeacht waar je vandaan komt en wat je achtergrond is, met een goede motivatie zelfs wereldkampioen kan worden. Zij zijn grote inspiratiebronnen, ook voor mensen in herstel.

Toen we de werken aan het maken waren, heb ik Lucia Rijker benaderd via social media om het werk te signeren. Ik heb haar verteld dat het drieluik op een locatie van Tactus komt te hangen waar mensen in herstel er kracht uit kunnen halen, dus bijvoorbeeld een behandelkliniek. Door haar handtekening krijgt het werk natuurlijk extra kracht. Zij stuurde mij, tot mijn grote verbazing, dat we van harte welkom waren in Laren om de werken te laten signeren.

Op donderdag 24 maart zijn we met drie deelnemers naar Laren gereden en werden we bij aankomst verwelkomd door Lucia Rijker. Ze bleek onder de indruk van de werken en heeft haar portret met enthousiasme gesigneerd. Wat ons opviel, is dat zij zich gelijkwaardig opstelde naar ons en heeft ons het gevoel gegeven dat we welkom waren. Ze heeft ruim de tijd voor ons genomen en we hebben zeer inspirerende gesprekken gehad.

Zoals eerder gezegd, willen we dit kunstwerk binnen een locatie van Tactus gaan hangen. Locaties mogen hun interesse kenbaar maken en de locatie met het beste argument krijgt ze. Ook komt dit kunstwerk terug in onze tuin waar wij het “Pad van beleving” presenteren. Dit is een groot kunstproject, een expositie bij ons in de tuin aan de Ripperdastraat in Enschede waar alle gemaakte kunst van afgelopen jaren wordt tentoongesteld. Kunst met een verhaal waar iedereen zich in kan herkennen. Het doel van dit grote project is verbinding met onze dierbaren en de maatschappij.”

Boven de werken staat “FIND YOUR FREEDOM > VIND JE VRIJHEID, iets waar je goed in bent, een passie. Onder ieder werk staat een persoonlijk citaat van de betreffende bokser waar kracht uit geput kan worden.

Citaat Mike Tyson: “Hard times fall upon everybody whatever it is we’re going to get out of it”

Citaat Lucia Rijker: “Never let your circumstances stop you from doing the right thing”

Citaat Tyson Fury: “I’ve been as low as anybody can go and as high as anybody can go and you can always overcome these problems that one may have”