Spring naar content

KOV-weekend weer een succes voor de kinderen: "Dit is waar we het voor doen"

Onlangs konden kinderen van Talk ’n Joy (kinderen van ouders die een verslaving hebben of gehad hebben) dankzij Vang je Droom mee met een geweldig weekend vol leuke activiteiten en goede gesprekken. Collega Rosan was ook mee en schreef over dit bijzondere weekend.

“Afgelopen weekend stond weer in het teken van mooie herinneringen maken. En dat hebben we zeker gedaan! Het was de vierde editie van ‘Het KOV-weekend’ (KOV: Kinderen van Ouders met Verslavingsproblematiek) en wat hebben we ervan genoten. Dit hebben we weer gesponsord gekregen via Vang Je Droom – Humanitas Twente, hoe tof! Op vrijdagochtend hebben we boodschappen gedaan, het huis versierd en een cake gebakken. Vrijdagmiddag kwamen de jongeren samen. Ze kenden elkaar allemaal al, wat zorgde voor fijne herenigingen en vreugde om elkaar weer te zien.

Na de aftrap en de kennismakingsspelletjes, mochten de jongeren de kamers ontdekken. Tweepersoonskamers met eigen badkamer, echt luxe! Daarna zijn we gaan bowlen en hebben we gave stressballen gemaakt. Voor het slapen gaan, hadden we nog even een rustmoment ingebouwd. Tijdens dit rustmoment voerden we ‘de pluim’ uit. Ze hadden ieder een vaasje met pluimen erin. Ze moesten zichzelf een pluim geven en degene links naast ze en rechts naast ze. Dit mochten ze op een briefje schrijven en in het vaasje doen. Daarna gingen ze naar boven om daar nog door te kletsen tot in de late uurtjes.

Zaterdag zijn we de dag gestart met ochtendgymnastiek en na het ontbijt was het tijd om te gaan zwemmen. Daarna op naar het ‘Talkblok’. Dit keer stond het Talkblok in het teken van zelfbeeld en dit hebben we aan de hand van een oefening uit de beeldende therapie uitgevoerd. Als KOV-medewerkers vinden we het heel belangrijk oog te hebben voor zelfbeeld, aangezien KOV-jongeren over het algemeen een lager zelfbeeld hebben. Er kwamen mooie en leerzame dingen naar boven voor de jongeren tijdens het Talkblok.

Als KOV-medewerkers vinden we het heel belangrijk oog te hebben voor zelfbeeld, aangezien KOV-jongeren over het algemeen een lager zelfbeeld hebben

Na het Talkblok en de lunch was het tijd voor wat actiefs: op naar het lasergamen en karten. Wat voelden ze zich stoer bij het lasergamen. Bij het karten waren ze allemaal zenuwachtig. Meer dan de helft durfde eigenlijk niet, maar iedereen is uiteindelijk de baan op gegaan. Grenzen verleggen en angsten overwinnen. Gaaf hoe trots ze op zichzelf waren! De buikjes werden die avond gevuld met pizza’s van de pizzarette (ook gesponsord gekregen). Daarna hebben we nog een heleboel spelletjes gedaan samen. Nadat we ‘de Pluim’ weer hadden gedaan, gingen ze naar boven. Dat ze het fijn hadden samen, dat was te merken tijdens het ‘slaapmoment’. Alleen maar mooi, dat gekeet. Hoort erbij, toch?

Zondag was er ochtendgymnastiek en na het eten hebben we wat gezamenlijke spelletjes gedaan. Daarna mochten ze de kamers opruimen (wat bij sommigen echt ook wel nodig was). Dit was de enige corveetaak die ze afgelopen weekend mochten uitvoeren. Aangezien we de jongeren willen ontlasten tijdens het weekend en ze echt weer even kind willen laten zijn, zorgen we er voor dat de jongeren geen corvee hebben. Voor sommigen is het best lastig om dit los te laten. Een collega van Tactus ’s middags langs voor een fotoworkshop en na de lunch hebben we nog een Talkblok gehad. Hierbij mochten de jongeren voor iedereen een compliment (of meerdere) op een briefje schrijven en bij in het vaasje van ‘de Pluim’ gooien. Dit vaasje was uiteindelijk dus gevuld met een heleboel mooie complimenten, zodat ze thuis hun zelfvertrouwen een boost kunnen geven.

Het was jammer om weer van elkaar afscheid te nemen, maar we hebben samen een heel mooi weekend gehad. Iedereen gaat terug naar huis met mooie nieuwe herinneringen en een vaasje gevuld met allemaal welverdiende complimenten. Dat is waar we het voor doen!”

Mocht je in de toekomst de doelgroep Kinderen van Verslaafde Ouders (KOV) willen sponsoren of iemand kennen die van betekenis zou willen zijn voor onze doelgroep? Neem dan vooral contact op met r.bouwhuis@tactus.nl.