Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Boek 'Taboe' van oud collega Ahmet Türkmen over verslaving en de Turkse cultuur
terug

Boek 'Taboe' van oud collega Ahmet Türkmen over verslaving en de Turkse cultuur

Literatuur

25 september 2018

Het verhaal van oud-collega, ex verslaafde Ahmet Türkmen is in boekvorm uitgebracht. Het heet Taboe [Tabu]. Naast het verhaal over zijn verslavingsverleden gaat het over waarom verslaving taboe is in de Turkse gemeenschap. Ook mooie interviews met mensen met een Turkse achtergrond en tips voor hulpverleners. Bij Tactus te koop in de webwinkel.

Meer over het boek en Ahmet

Ieder mens met een verslaving krijgt te maken met schaamte, schuld en taboe. De negatieve vooroordelen over verslaving zijn en blijven hardnekkig. In bepaalde culturen zoals de Turkse en Marokkaanse, is dat stigma nog sterker. Dit stigma is alles verterend en niet bevorderlijk voor iemands herstel. Precies dit ervoer Ahmet tijdens zijn worsteling met o.a. zijn heroïneverslaving. Om dit taboe te doorbreken verschijnt zijn verhaal nu in boekvorm: Taboe.

Verslaving is je eigen schuld

Jarenlang houdt verslaving Ahmet Türkmen in zijn greep. Tot Ahmet letterlijk alleen op straat staat; zijn enige bezittingen in twee vuilniszakken. Zijn gevecht tegen de verslaving lijkt uitzichtloos. De ondoordachte, snelle, misplaatste opmerkingen van mensen die niet weten wat het is om verslaafd te zijn, maakte het nog pijnlijker. Daarbij merkte hij dat de mensen die het wel goed met hem voor hadden, vaak een vertekend beeld hadden van een verslaving. Al die vooroordelen komen voort uit het stigma dat in de samenleving heerst: mensen die verslaafd zijn, zijn zwak, het is hun eigen schuld, ze zijn egoïstisch, noem maar op.

(Zelf)stigma

Ondanks alles weet Ahmet zich aan zijn verslaving te ontworstelen. Hij laat zich opnemen bij Tactus, wordt eindelijk écht helemaal clean, mag zijn kinderen weer zien, vindt een nieuwe liefde en lost zijn schulden af. Zijn leven is weer van hem. Toch blijft het (zelf)stigma overheersen.  

Dit boek is bedoeld om de lans te breken binnen de Turks/Marokkaanse gemeenschap en alle culturen daarbuiten voor meer duidelijkheid en openheid over taboe-onderwerpen zoals verslaving. Ahmet wil zijn verhaal vertellen om te laten zien wat (zelf)stigma met een mens doet.

Breder perspectief

Ahmets boodschap wordt kracht bijgezet door de verhalen en ervaringen van andere Turkse mensen, hulpverleners en deskundigen. De theorie achter verslaving komt ook aan bod en de lezer kan bovendien zelf testen wat hij werkelijk van verslaving weet.

Met dit boek willen zij bijdragen aan een reëel beeld over verslaving in de Turks/Marokkaanse gemeenschap en daarbuiten. Ook voor hulpverleners in de GGZ en verslavingszorg is dit boek een eyeopener.

Het boek werd op 22 september gelanceerd, tijdens De dag van Herstel in de Grote Kerk in Breda. Een dag eerder overhandigde Ahmet het boek aan nationale held Maarten van der Weijden.

Deel dit bericht: