Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Koken om in contact te komen
terug

Koken om in contact te komen

Nieuws

05 januari 2017

Wil je in gesprek komen met gedetineerden? Ga met ze koken. Ervaringsdeskundige Ahmet Turkmen deed het en kreeg veel positieve reacties.

Ahmet is afgestudeerd ervaringsdeskundige en gaat in die hoedanigheid regelmatig in gesprek met mensen om te reflecteren. Al na zijn afstuderen als ervaringsdeskundige had hij het idee om zijn kennis en ervaring in de gevangenis in te zetten. “Ik had het idee opgevat om met de gedetineerden te gaan koken, een soortgelijk iets had ik al eens gedaan in de kliniek bij Tactus. Het leek me geschikt voor de gevangenis.” Ook zijn eigen ervaringen als gedetineerde speelden mee. “Ik heb het leven als gedetineerde destijds ervaren als eenzaam en leeg. Dit soort contacten zijn dan erg waardevol.” Destijds kreeg Ahmet het niet voor elkaar, maar het idee liet hem nooit los. Twee jaar later lukte het Ahmet wel om een traject te mogen starten in de penitentiaire inrichting (PI) in Zutphen.

Doelstelling van het kookproject was om door middel van positieve gesprekken de deelnemers inzicht te geven in hun eigen herstel, maar ook om ze te motiveren om dit eigen herstel vorm te geven. Ahmet: “Ik wilde met die jongens praten; uitvinden waar ze mee bezig waren en wat ze bezig hield. Het koken was een goede bezigheid om in gesprek te komen. Het ging er vooral om dat ze hun verhaal een keer kwijt konden bij iemand die weet wat ze meemaken, maar toch wat op afstand blijft.” In totaal bezocht Ahmet de afdeling vijf keer om te koken. 

De ervaringen waren positief. “Ik heb veel goede reacties gehad; er was behoefte aan een goed gesprek. De een vertelt over het feit dat hij zijn kinderen weer wil zien, de ander over zijn zieke echtgenote. Als je op dat niveau met elkaar praat, ontstaat er een band.” Dat vertrouwen is de basis voor enkele gedetineerden geweest om met Ahmet eigen doelen en wensen te formuleren voor de tijd na detentie. “En dat is wat je wilt, dat mensen weer vooruit kijken en dromen van later.”

Als het aan Ahmet ligt, gaat hij nog een keer op herhaling en dan het liefst iets langer. “Vijf sessies wat net iets te kort om echt contact te krijgen. De intentie is er om een vervolg te geven aan deze bijeenkomsten.”

Deel dit bericht: