Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Voorlichting Wellant College Amersfoort
terug

Voorlichting Wellant College Amersfoort

09 juli 2018

Maandag 2 juli heb ik samen met Annemarie Tijink op het Wellant College in Amersfoort een voorlichting gegeven over de risico’s van druggebruik en de ontwikkeling van verslaving.

We kennen elkaar nog uit voor ons zeer zware tijden en in 2004 is ze nog eens op bezoek geweest toen ik in behandeling zat in Zutphen. Helaas zijn we elkaar hierna uit het oog verloren. Totdat we elkaar weer tegenkwamen op LinkedIn, omdat we allebei hulpverleners zijn.

We hebben twee keer een workshop gegeven van 1 ½ uur, waarin we een stuk van ons levensverhaal hebben verteld, aangevuld met uitleg over de cirkels van Van Dijk en de fasen van gebruik.
De leeftijden van de leerlingen was 14 – 17 jaar. Bij enkelen was herkenning vanuit hun privé situatie, omdat ze naasten hebben die kamp(t)en met de gevolgen van middelen gerelateerde problematiek (misbruik en verslaving). De anderen hebben we hopelijk iets mee kunnen geven over de risico’s en de eenzaamheid die een verslaving en de daardoor onvoorkomelijke psychische problematiek die het met zich mee brengt.

Het leuke was dat Annemarie samen met mij haar verhaal niet meer als geheim bij zich draagt maar inzette als kracht dmv een voorlichting en wilde bijdragen aan het doorbreken van stigma rondom de thema's verslaving en psychische kwetsbaarheid. Iets wat ze erg goed deed en haar kwetsbare kanten en ontwikkelingen in herstel deelde. Ook bracht ze erg goed over dat haar verleden nog steeds gevolgen heeft tot vandaag de dag. Iets wat we beide kunnen beamen omdat we beide dezelfde klachten hebben en hiervoor nog steeds medicatie gebruiken. En ondanks vele pogingen om zonder dit medicijn (antidepressiva) te leven, we toch steeds terugkeren naar de medicatie, omdat onze kwaliteit van leven drastisch keldert bij stoppen.

Het blijft dus voor haar na 12 jaar en mij na 8 jaar nog steeds een dagelijkse confrontatie.

Maar het leven in herstel kent heden ten dagen meer voordelen dan nadelen en één ervan is dat wij nu na elkaar 13 jaar uit het oog te zijn verloren samen een voorlichting mogen geven.

God Bless !!

Volgend jaar willen we samen vanuit Intact de hele dag voorlichting gaan geven over psychische kwetsbaarheid en de gevolgen van (zelf) stigmatisering om awareness te kweken bij deze scholieren.

Rick Kamphuis

 

Deel dit bericht: