Spring naar content
Artikelen

Verplichte zorg en de Wvggz

Voor een behandeling is jouw toestemming nodig. Soms mag een hulpverlener jou ook behandelen zonder jouw toestemming. Bijvoorbeeld als je in een gevaarlijke situatie verblijft en geen vrijwillige zorg wenst. Dit heet verplichte zorg. Deze zorg is geregeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Verplichte zorg mag niet zomaar worden opgelegd. Dit mag alleen in uiterste gevallen, waarin er geen andere mogelijkheden meer zijn.

Verplichte zorg kan worden opgelegd als (voorgezette) crisismaatregel of als zorgmachtiging. Bij een crisismaatregel is acute zorg nodig. De voorbereiding van een zorgmachtiging is langer. In veel gevallen heb je tijdens de voorbereiding van de zorgmachtiging nog invloed om de verplichte zorg te voorkómen. Misschien kun je vrijwillig zorg ontvangen in plaats van verplicht.

Wanneer de zorg verplicht wordt kan deze zorg thuis, in de polikliniek of in een kliniek (accommodatie) geboden worden. 

Meer informatie over Wvggz vind je bij Dwang in de Zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
“Pff, die dokters ook altijd, die praten ZO moeilijk. Daar kan ik niks mee”, verzuchtte mijn patiënt na een huisartsbezoekje. “Doe ik dat dan ook? Ik ben toch ook een dokter”, vroeg ik me hardop af.
  • Artikelen
Soms mag een hulpverlener jou ook behandelen zonder jouw toestemming. Dit heet verplichte zorg. Deze zorg is geregeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).
  • Blog: wij zijn Tactus
k geloof niet, als in, ik ben niet gelovig of zo. En als een ander dat wel is, vind ik dat prima en heb ik daar respect voor, welk geloof het ook is.